С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Положителната параноя, която отличава щастливите двойки

Десислава Найденова-Вичева • 17.09.2019

Звучи като оксиморон, нали?

Положителната параноя, която отличава щастливите двойки
 © istock

Звучи донякъде като оксиморон, нали? В психологията обаче реално съществува терминът positive paranoia.

Според психолозите щастливите двойки със здравословни взаимоотношения живеят през по-голямата част от времето в състояние на положителна параноя. Това означава, че когато единият партньор направи нещо разочароващо, другият не вижда в акта му задължително намерение, а само неинформираност. И не му отправя злобни критики, нито го отхвърля веднага.


ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СТРАНИ НА ВРЪЗКИТЕ ОТ РАЗСТОЯНИЕ


При нещастливите двойки, от друга страна, се случва така, че дори когато единият партньор се опитва да бъде мил, той или тя бива посрещнат с отрицателна параноя. Другият партньор е подозрителен към намеренията му и смята, че милият акт е нещо привидно, зад което стои поредното разочарование. При такава връзка е почти невъзможно просто да предприемете жест на внимание и нежност. За щастливите двойки такива бариери не съществуват.

Семеен скандал? Бройте до 10!

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE