С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Приятелство с изтекъл срок на годност

Десислава Найденова-Вичева • 08.10.2019

Казват, че най-силните приятелства са тези, които са започнали в детството. Чиста проба BFF

Приятелство с изтекъл срок на годност
 © getty

Колко приятели имате? Трима, петима, цяла тълпа? Всички ли са ви приятели или повечето са добри (или просто) познати, колеги, хора, с които се засичате от време на време? 

Казват, че най-силните приятелства са тези, които са започнали в детството. Чиста проба BFF. Момичето от вашия клас, с което споделяхте всичко и което отиде да живее в друга държава, но вие продължихте да сте толкова близки. И всеки път като се видите, е все едно сте се разделили предишния ден. Може би защото тя именно е връзката ви с детството и с неговото слънчево безгрижие. Пораснали сте, имате, разбира се, и нови приятели. С някои от тях сте се запознали в университета, с други сте били първоначално просто колеги в работата, с трети някой общ приятел ви е запознал и сте си паснали. Почти всички си имаме и приятели тип partners in crime. И съответните истории за разказване след лека цензура...

Кога обаче идва моментът за рекапитулация? Добавя ли стойност към живота ви това приятелство или е точно обратното? 

Любимите шеги от „Приятели“

Назад Напред

Според психотерапевтите приятелствата ни отразяват нас самите или по-точно връзката ни със самите себе си. Т.е. ние избираме приятелите си по неписани критерии, които са заложени дълбоко в нас и за които често дори не си даваме сметка. Но те са там. И всъщност не са точно критерии. Защото понякога не сме ОК в дадена връзка, но въпреки това не слагаме точка. Това важи не само за интимни взаимоотношения, но и за приятелства.

Ето, отново според психотерапевтите, кои са основните 3 типа причини да избираме не когото трябва:

  • Ниско самочувствие
  • Страх от самота/изоставяне
  • Склонност към обгрижванe

Пример: Позволяваме на приятелите ни да се държат невинаги добре с нас, защото дълбоко в себе си сме убедени, че не заслужаваме по-добро отношение.


ВРАЖДАТА И ГРАДЪТ: ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ САРА ДЖЕСИКА ПАРКЪР И КИМ КАТРАЛ


А съветът, който дават, е... тест. Следващия път след среща с човек, с когото сте приятели на думи по-скоро, направете прост емоционален чекинг:

  • Чувствам ли се по-леко?
  • Чувствам ли се насърчен?
  • Чувствам ли се ценен?

Ако отговорите положително на трите въпроса, всичко е наред. Ако обаче срещите с този човек ви оставят винаги разочаровани, обезверени, потиснати, значи това приятелство е с изтекъл срок на годност.

30 холивудски приятелки с еднакъв моден вкус

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE