С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Проста рецепта за емпатия

Тереза Восканян • 30.05.2019

Как да се научим да разбираме другите хора по-добре?

Проста рецепта за емпатия
 © iStock

Казват, че за да успеем да разберем отсрещния човек, трябва да се поставим на негово място. Учените смятат друго!

По данни на скорошни изследвания, когато се опитаме да си представим вътрешния свят на другите хора, това не винаги води до желания резултат. Вместо това, трябва да се постараем да разберем гледната точка на другия.

Изследователи от Чикагския университет и Североизточния университет на САЩ провеждат 25 различни експеримента с непознати, приятели, двойки и съпрузи, за да разберат как хората се разбират взаимно.

Учените стигат до заключението, че често сме сигурни, че знаем за чувствата на другия и затова вземаме решения въз основа на тази предпоставка (макар в действителност да не разбираме напълно това, което другият мисли).

За щастие, изследователите са намерили начин да отстранят това объркване.

Те поканиха участниците от експеримента да разяснят гледната точка на своя събеседник (получаване на друга перспективата), вместо да се опитват да правят догатки за това какво мисли отсрещният (влизане в друга перспектива). В резултат на това се оказа, че онези, които се интересуват от гледната точка на партньора, постигат по-добро взаимно разбирателство, отколкото онези, които се опитват да отгатнат всичко сами.

Семеен скандал? Бройте до 10!

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE