С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

С ELLE-размер

Петра Денчева • 17.12.2014

Килограмите - начин на мислене, а не външен вид!

С ELLE-размер

„Бъди оригинал, а не копие. Толкова си красива!“ Вики намира това послание върху бележка, залепена на огледало в дамската тоалетна. Тази вечер е на среща и не е хапвала почти нищо от снощи, за да изглежда по-слаба пред мъжа-мечта. Бележката, съзряна току-що, й вдъхва кураж да се погледне в огледалото без обичайната самокритика и за пръв път от месеци насам – да се хареса. Заслугата за това е на... операция „Красавица“.

АНОНИМНИ ПОСЛАНИЯ

„Започнах операция „Красавица“, като оставях съобщения на обществени места – в тоалетните, на работата, във фитнеса, в заведения и дори в книгите от библиотеката. Драсках, каквото ми хрумнеше на момента: „Ти си красива“ или „Ти си изумителна точно такава, каквато си!“ Целта ми беше да оставя колкото се може повече бележки. Може би някой щеше да ги прочете и просто да се усмихне, но друг пък можеше да бъде докоснат от случайното усилие на непознат добряк“, казва 26-годишната американка Кейтлин от Шарлот, Северна Каролина. Тя е инициатор на проекта операция „Красавица“ и автор на сайт, посветен на него (www.operationbeautiful.com).

КАТО ЛАВИНА

Мисията на Кейтлин е да вдъхне самочувствие на жените, които по една или друга причина не се харесват. Нейният начин за това е оставянето на анонимни бележки на публични места. Окрилени от комплиментите, скоро и други дами започват да пишат положителни послания. Така операция „Красавица“ се превръща в едно от най-масовите неорганизирани движения отвъд Океана. Доказателство за това е и сайтът, в който всеки ден са публикувани нови и нови снимки на усмихнати жени с откритите от тях бележки. „Трудно ще се развълнувам, ако просто прочета нещо. Но сантименталността на бележката, която открих, ме порази. Тя ме накара да се почувствам истински обичана и с извираща отвътре красота“, пише една от участничките в инициативата.

САМОКРИТИКАТА

Целта на операция „Красавица“ е да промени начина, по който мислим, а не този, по който изглеждаме. „Трябва да прекратим негативния разговор със себе си, особено този за килограмите. Защото такъв автодиалог е отровен – той наранява емоционално, душевно и физически“, казва Кейтлин. Всички ние, които пишем бележките, не сме непознати. Изправяме се пред една и съща самокритика всеки ден и се нуждаем от операция „Красавица“, за да надвием заедно самите себе си. Да се видим такива, каквито ни е създала природата, и да разберем, че сме прекрасни !“

ДВОЙНИ СТАНДАРТИ

Посланията от самозалепващите се бележки биха били на място и върху огледалата в българските тоалетни. Защото тормозът с килограмите съвсем не е запазена марка на американките. Както в Холивуд, така и у нас безброй жени с иначе нормално телосложение минават през драстични диети, за да се напъхат в пристегнатите критерии на шоубизнеса. Ако не успеят, вратите на лъскавия свят се затварят пред тях. Ако се справят обаче, стават поредният модел за подражание на други уж пухкави момичета. На всичко отгоре, „когато видим някоя известна по-пълна дама, коментираме нейната битка с килограмите. Когато обаче видим болно от анорексия момиче, никой не приема това за нещо неестествено“, коментира една от участничките в специалната фотосесия на ELLE в ноемврийския брой от 2008 година.

ГЛАДНА. ЗА ОБИЧ!

Повечето от нас избират пътя на мълчанието. За щастие има и такива, които говорят. Като супермодела Кристъл Рен, която е била корица на различни издания на ELLE по света. Преди година тя публикува своята книга „Гладна“, в която описва трансформацията си от гладуваща манекенка до пухкав модел на дрехи с размер L, който призовава: „Не мразете телата си!“ Повечето plus-size манекенки като нея имат подобни истории. В тях те припомнят, че да се занимаваш със себе си, не е егоизъм, а прозорливост. Защото хранителните разстройства се дължат на психологически проблеми, те идват от липсата на разбиране на собственото си „Аз“. Един поглед по-навътре в душите на тези момичета издава, че те наистина са гладни. Но не за храна, а за признание и любов.

В ОГЛЕДАЛОТО

Обяснението на този глад минава през нещо, което психолозите наричат „боди имидж“. Понятието се състои от две части: възприемане (как виждаме тялото си) и отношение (как се чувстваме от това, което виждаме). Негативният „боди имидж“ може да варира от леки притеснения до крайно обсебване от външния вид, което пречи на нормалния начин на живот. Положителното мнение за собствения външен вид пък окуражава човек да споделя мислите, чувствата и мнението си, защото знае, че е повече от своите действия и визия. Така той не се притеснява да говори с хора, които намира за особено красиви, интелигентни или добри оратори.

СЕКС РАЗЦВЕТ

Дамите, които харесват тялото си и имат позитивно отношение към него, получават оргазъм два пъти по-често от останалите, установи американско изследване. Обяснението е просто: сексът при жените се случва най-вече в главите им! Нищо чудно, че пикът на сексуалността при дамите настъпва на възраст 40-50 години. Тогава по-голяма част от тях престават да изпитват комплекси по отношение на своите недостатъци, включително и наднорменото тегло. Британските учени, които го твърдят, са анкетирали над 2000 жени в напреднала възраст, като 77% от запитаните са посочили въпросната възраст като пик на тяхната сексуална активност.

КРИТИЧЕН МИНИМУМ

Изследванията сред по-малките възрастови групи обаче са притеснителни. Все повече млади момичета в София са с тегло под нормалното – 20% от 15-годишните имат такъв проблем (по изчисления на БАН), като най-често причината е в желанието им да изглеждат по-добре, да обличат по-изрязани и впити дрехи. Тенденцията е наблюдавана и в световен мащаб. Австралийски учени от университета Флиндърс дори установяват, че още на 6 години момичетата започват да не харесват своето тяло. В тази ранна възраст момиченцата са готови да се подложат на отслабващи диети, за да са по-харесвани от приятелчетата си. Във Великобритания пък вече са докладвани случаи на 8-годишни момичета, които страдат от анорексия.

ПЪРВАТА КРАЧКА

Тези изследвания са ясен сигнал, че нещо в начина, по който създаваме модели за подражание, трябва да се промени. Може да се окаже, че всичко, от което се нуждаем за целта, са само химикалка и късче хартия. Аз вече залепих едно с любима мисъл от писателя Робин Шарма: „Това, което те дърпа назад, не е това което си мислиш, че си, а това, което си мислиш, че не си.“ Засега стои на бюрото ми, но съвсем скоро ще го видите някъде навън. Защото всички вие сте красиви – такива, каквито сте – и го заслужавате!


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България