С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

С подходяща нагласа ползите от стреса могат да бъдат по-големи от вредите

03.02.2018

Първото събитие на hOUR SPACE от проекта „Психотерапията е за всеки“ даде важни отговори за стреса и как да го използваме в своя полза

С подходяща нагласа ползите от стреса могат да бъдат по-големи от вредите
 © hOUR SPACE

С темата „Стресът и работещия човек“ стартира целогодишната програма на първото у нас споделеното пространство за психолози и психотерапевти hOUR SPACE. Лектори от различни направления в психотерапията се обединиха около мнението, че стресът може да бъде нашият най-голям мотиватор в ежедневието.

Ирина Кирякова говори от позицията си на психотерапевт, Калин Георгиев от опита си на гещалт психотерапевт, Цвета Петрушинова разказа за професионалното прегаряне от призмата на HR, психологът Марина Тодорова разтълкува ползите от стреса и вътрешните възприятия спрямо него, а Гергана Радович сподели как чрез различни движения стресът може да бъде преборен.

Едва ли осъзнаваме, но за тялото ни дори ставането от леглото е продиктувано от даден вид стрес. От всеки един от нас зависи обаче как възприемаме различните ситуации и можем ли да ги овладеем така, че да ни донесат полза, а не вреда.

Марина Тодорова
Марина Тодорова © hOUR SPACE

Първите признаци за прегаряне са неспособност за концентрация, влошена памет, постоянна умора, честа промяна на настроенията, склонност към избухване, социална изолация. Човек става циничен, апатичен и неприятна компания както за себе си, така и за останалите. Тогава е добре да се прибегне до необходимата помощ от средата, приятелите или психотерапията.

„Хора, които са подложени на един и същ вид стрес и травматично преживяване, могат буквално да „се съсипят“, а други да процъфтяват. Това може да се обясни с различната ни нагласа. Едните си вадят полезни изводи, променят вярванията, които не са им вършили работа до този момент, поглеждат по-голямата картина на живота, оценяват малките моменти, близостта с хората и това трамвматично преживяване им помага да надрастнат себе си“, сподели психологът Марина Тодорова.

Един от най-добрите начини да контролираме нивата на стрес е като обогатяваме ежедневието си с различни от рутинните дейности. Това могат да бъдат спортът или като цяло движението, както и любимите ни занимания.

© hOUR SPACE

Месечните събития от проекта „Психотерапията е за всеки” са със символичен вход с благотворителна цел. hOUR SPACE дарява събраните приходи на партниращи и неправителствени организации, работещи активно в тематиката на дадения месец. За януари месец приходите от събитието бяха дарени на Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова от Майко Мила за проекта им Оле Мале!, който помага на майки на деца с увреждания да продават изработени от тях продукти и сувенири.

Темата на проекта за месец февруари 2018 г. ще бъде за взаимоотношенията в семейството.


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE