С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Съветите на великите жени към другите жени по света

Тереза Восканян • 07.03.2019

Ден преди Интернационалния празник на жените сме събрали мислите и цитатите на 8 дами, които са оставили трайна следа в историята със своя талант и работа

Съветите на великите жени към другите жени по света
 © getty

Маргарет Тачър

„В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърци жена.”  

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.“

„Всяка жена, която разбира проблемите във воденето на едно домакинство е близко до разбирането как се управлява държава.“

„Едно от нещата, на които политиката ме научи е, че мъжете със сигурност не са здравомислещия пол.“

© getty

Коко Шанел

"Няма нищо по-лошо от самотата. Самотата може да помогне на мъжа да осъзнае себе си, но разрушава жената."

"Никой не е млад след четиридесетте години, но можем да бъдем неотразими във всяка възраст."

"Ако някоя жена ви е поразила с красотата си, но вие не можете да си спомните как е била облечена - значи тя е била облечена идеално."

"Не разбирам как една жена може да напусне дома си без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не знаеш, може би това е денят, в който ще срещне съдбата си. И е най-добре да бъдеш колкото се може по-хубава за нея."

© getty

Агата Кристи

„За сюжетите за своите детективски романи се вдъхновявам от мръсните съдове в мивката. Това е толкова глупаво занимание, че неминуемо ми идва на ума мисълта за убийство.“

"Бракът означава повече от любов: най-важното в него е уважението. Само не го бъркайте с възхищение. Да се възхищаваш на човека до себе си по време на целия брак е безумно скучно и завършва с ревматични болки в шията."

"Не се обиждайте, когато ви наричат прекалено млади. Младостта е недостатък, от който, уви, се избавяме много бързо."

“Омъжих се за археолог, защото колкото повече остарявах, толкова повече той ме оценяваше.“

© getty

София Лорен

"Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е достатъчно".

"Жената, която е твърдо убедена в своята красота, в крайна сметка успява да убеди в нея и всички останали".

"Майката винаги трябва да мисли два пъти - веднъж за себе си и веднъж за своето дете".

"Изворът на младостта - това е вашият ум, вашият талант, творчеството, което внасяте в живота си и живота на любимите си хора. Когато се научите да черпите сили от този източник, вие наистина ще победите старостта".

© getty

Мерелин Монро

"Колкото до любовниците, те ще идват и ще си отиват. И скъпа, мразя да го казвам, но повечето от тях – даже по-скоро всеки един от тях, ще разбива сърцето ти. Но ти не можеш да се предаваш, защото ако се предадеш, никога няма да намериш своята сродна душа. Никога няма да намериш тази половинка, която те прави цяла и това се отнася за всичко..."

"По-добре е да си нещастен сам, отколкото нещастен с някого."

"Умното момиче целува, но не обича, слуша, но не вярва и си тръгва, преди да си тръгнат от нея!"

"Ние всички сме родени сексуални същества, слава Богу… Но е жалко, че много хора презират и смазват тази природна дарба…"

Даяна Вриланд

"Първото правило, което се преподава на една гейша още на 9 години, е да бъде очарователна за другите жени. Всяко момиче трябва да мине през това обучение"

"Мисля, че докато човек е млад, трябва да не бяга от емоциите и най-вече от страданията си. След това така или иначе бяга от тях."

 "Не си мислете, че сте родени твърде късно. Всички имат тази илюзия. Единственият проблем е, ако започнете да мислите прекалено късно."

"Модата е част от въздуха, който дишаме. И се променя през цялото време заедно с всички събития. Можете да забележите наближаването на революция по дрехите. Можете да видите и да почувствате всичко чрез облеклото." 

© getty

Айрис Апфел

"Понякога е много досадно да си поставяте цели и да се захващате с тези неща. Ходете на нови курсове, придобийте умения, отхвърлете страховете си. Повечето хора предпочитат да се движдат с вълната, което е много по-лесно. Но не е толкова интересно."

"Миналото не може да се върне, бъдещето е неизвестно. Така че се фокусирайте върху настоящето и живейте всеки ден като последен. Един ден той наистина ще се окаже последен."

"Ако имате любимо нещо, на което се отдавате изцяло, но партньорът ви не споделя вашите страсти, не се отказвайте и продължете да правите това, което обичате. От веме, на време, пък, правете това, което обича той, дори и да не ви харесва. Това е начинът да се сближите."

"Точно днес си сложете нещо, което ще се тълкува от света като "Ето ме и мен!"

Вирджиния Улф

"Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза."

"Когато пише, че името на историческия герой, осъществил подвиг, е неизвестно, по правило означава, че е жена."

“Историята на мъжката съпротива срещу женската еманципация е, едва ли не, по-интересна от историята на самата еманципация.”

“Когато въпросът е силно спорен – и въпросът за пола е такъв – човек не може да се надява да каже истината. Той може само да покаже как е стигнал до своето мнение, което поддържа. И единствено може да даде на своята аудитория възможността да определи своите собствени заключения, докато наблюдават ограниченията, предрасъдъците и идиосинкретичността на говорещия.” 


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион