С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

#TBT: Диагноза ЛИСТОМАНИЯ - музикалният феномен на 19-ти век

Тереза Восканян • 12.07.2018

Състояние, при което жените са влюбени, мъжете вдъхновени, а лекарите озадачени

#TBT: Диагноза ЛИСТОМАНИЯ - музикалният феномен на 19-ти век

Когато говорим за класическа музика, последното нещо, което можем да си представим е полудели жени, които в истерията си хвърлят бельо по музикантите.

Историята, обаче, разказва друго.

Преди Джъстин Бийбър, преди Бийтълсите и много преди Елвис Пресли, класическият пианист Франц Лист е този, който дава концерти в препълнени зали с възторжена и вманиачена публика, която буквално припада по него. 

Наричат този феномен - листомания!

През 19-ти век, лекарите вярват, че влиянието на Лист над развълнуваните жените, е всъщност, епидемия на психично заболяване.

Ето и няколко интересни факти, около магическото влияние на класическия пианист над обществото: 

Жените хвърлят бельото си по на сцената

Трудно е да си представим сдържаните девойки от 19 век в подобна светлина, но в момента, в който пръстите на Лист докосват пианото, нещо свръхестествено се случва. Лист е бил секс символ, какъвто светът до тогава не е познавал. Дотогава, класическите музиканти считат, че публиката е изляза извън котрол, ако ръкопляскат твърде дълго. Но в момента, в който Франц се появява на сцената, дамите от аудиторията започват да го замервят с бельото си. Някои, по-скромни, хвърлят рози, малка кърпичка или парче плат откъснат от роклята си. Тези с повече самоконтрол, седят на най-първите редове, така че да съзерцават всяка една мимика на лицето на Лист през малките си бинокли. 

Други, просто не могат да съберат сили да хвърлят каквото и било. По време на хаотично шоу в Берлин през 1842 г., няколко жени избухват в неконтролируем, истеричен смях при вида на Франц Лисц и просто припадат. Тези жени обаче, пропускат много, защото към края на това шоу момичетата, които са издържали на напрежението създават история - това е първият концерт в историята, когато публиката се втурва на сцената при своя кумир. 

© getty

Хората си правят ключодържатели от цигарените фасове на Лист

Когато Франц Лист приключва с концерта, ето тогава започват големите бунтовете. Жените се втурват към сцената, за да се опитат да откраднат всякакви сувенири, които могат да намерят. Те се карат за кърпичка оставена от музиканта или, ако са малко по-благосклонни, разкъсват кадифената му ръкавица оставена на сцената, за да може всяка една от тях да вземе малко късче от Лист. 

Някои се приготвят отрано. Съществуват истории за жени, които носят със себе си стъклени флакони на шоутата на Лист, за да могат след него да излеят остатъка от чашата кафе на пианиста в тях. Така те после могат постоянно да носят със себе си нещо, което е докоснало устните на Франц. 

Един писател описва, че е виждал жена, която взима от канавката изхвърлен от Лист фас от цигара. Тя по-късно го слага в медальон, който го инкрустира с диаманти инициалите на Франц. В един момент, самият медальон започва да вони ужасно, но тя не спира да го носи навсякъде със себе си. 

Мъжете също са прехласнати по Лист

Не само жените, са луди по Франц Лист. Мъжете също го обичат толкова много, че пишат дълги описания за това колко красив е той. След като вижда Лист, руският критик Юри Арнолд пише: "Веднага щом се прибрах вкъщи, свалих палтото си, хвърлих се на дивана и плаках с най-горчиви и сладки сълзи." 

Самият Ханс Кристиан Андерсън се опитва да улови очарованието на музиканта с думи. "Когато Лист влезе в салона, сякаш всички преминаха през електрически шок", пише в дневника си писателят, след като за пръв път вижда Лист. "Сякаш слънчева светлина грейна на на лицата на всички", допълва Андерсън. 

Лист оставя хората без думи

Франц Лист е бил мъж, който с лекота може да открадне сърцето на всяка жена. Дори да сте известния френски писател Оноре де Балзак, не сте в безопасност от чара на Лист. Той ще се появи в дома ви и ще открадне сърцето на възлюбената ви. Точно това се случи с бедния Балзак. Когато той кани Лист в дима си, любовницата и бъдещата съпруга на Балзак - Ева Ханска се побърква. Тя е толкова развълнувана от срещата си с Лист, че онемява и до края на срещата не обелва и дума. Когато музикантът си тръгва, Ева се качва в стаята си и пише за него в дневните си. "Очите му са стъкловидни, но те светват под въздействието на остроумието му и блесват като частици на диамант", пише Ханска.

Купува си куче, за да не разстройва феновете си

Едно от нещата, което прави Лист толкова популярен и привлекателен е неговата елегантна дълга коса. Много от феновете на музиканта са направо обсебени от буйната му грива. 

Жените редовно пращат писмо след писмо, молейки Лист, да им изпрати кичур от своята коса, така че те да могат да го сложат в дневниците си или да го държат в медальоните си. Не искайки да разочарова феновете си, Лист си взима куче в със същия цвят на косата му и го подстригва всеки път, когато получи подобно писмо с молба. Разбира се, никоя от дамите дори не предполага, че е получила кичур от домашния любимец на своя кумир и искрено се радват на своя "сувенир". 

Бурните му връзки приключват с разрушени хотелски стаи

Лист има много афери, но никоя от тях не е толкова опустошителна, колкото връзката му с Лола Монтез. Тя е еротична танцьорка, която става известна с връзките си с известни мъже, като с автора на  "Тримата мускетари" Александър Дюма и самия крал на Бавария. В тази група на любовници попада и Франц Лист.

Въпреки популярността и магнетизма на тази жена, изглежда, че пианистът не е толкова привързан към нея, колкото тя към него.

След като приключва отношенията си с Лола Монтез в хотелска стая, Франц се измъква от стаята през нощта.

В яростта си, наранената и обидена Монтез разрушава цялата стаята като изпочупва всички мебели преди да напусне хотела. Лист, запознат с темперамента на красавицата, преди да си тръгне, връчва на собствениците на хотела пари за цялостен ремонт на стаята, в която е отседнал. Той ги предупреждава, че след няколко минути, хотелската стая ще бъде в неузнаваемо състояние.

© getty

Докторите са се старали да измислят лек против листоманията

 Франц Лист не е бил просто популярен - той е бил социален проблем. По негово време, много са пишели есета за начина, по който той влияе над хората. Хайнрих Хайн, дори измисля термина "листомания" и описва проблема като "истинска лудост" вписвайки го в "областта на патологията".

Докторите пишат научни творби върху "листоманията", която се разпространява в концертните зали като някакъв масов епилептичен атентат. Някои статии разглеждат евентуална "имунизиция" на обществото срещу това заболяване. Въпреки всичко, никой никога не успява да измисли лекарство срещу феноменалната листомания


В новия брой

Емилия Кларк, кралицата на Холивуд, на корицата на сп. ELLE