С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Учим се да бъдем пълноценни без да се влияем от околните

Тереза Восканян • 09.02.2019

Какво наистина стои зад "егото" и как то влияе на нашите успехи и постижения?

Учим се да бъдем пълноценни без да се влияем от околните
 © iStock

Бизнесменът Дов Сейдаман споделя в своята книга "Как отношенията определят резултата", че хората и компаниите постигат целите си, когато се фокусират не върху това, което правят, а върху това как го правят.

Защо нашите отношения определят нашите резултати в живота? Какво е важно да се помни, когато общуваме с други хора? 

Арсен Рябуха - лайфкоуч, казва: „Ние сме децата на западната философия. Това е философията на „постиженията” и за нас е важно да получим нещо в живота - кола, апартамент, бизнес, семейство. Ние бързаме към нашата цел, но не забелязваме другите неща по пътя към нея, нямаме време да се отпуснем и да се забавляваме. В живота ни резултатът не е гарантиран, затова се питаме - ще получа ли бонбони в края на този път или не? Получаваме - това означава, че сме спечелили. Губим и не постигаме резулти - напразно сме се трудили. В този момент ние сме нещастни -  "Загубих години за това", "Този месец работих за нищо", "Това е безполезно, а ръцете ми ще се разпаднат."

Важно е да разширим нашата менталност на западната философия и да погледнем към Изтока. Там има такива дума като "дао" - радостта на самия процес на постигане на целта. Така получаваме повече и не зависим от "наградите" на външния свят, които са доста променливи и извън нашия контрол.

През седмицата, която е от 168 часа, всеки човек в живота си преминава през много събития, той става свидетел на различни действия, фрази, разговори, решения и обстоятелства. Освен това, ако се абстрахираме и погледнем от философска гледна точка, то те са неутрални и не носят никаква багра. Единствено и само наблюдателят на тези събития може да им даде смисъл.


ЗАЩО НЕУСПЕЛИТЕ ХОРА В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НИ КАРАТ ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ПО-ДОБРЕ


Не е само отношението към житейските събития, но и отношенията с други хора определят нашите резултати.

Невъзможно е да пренебрегвате отношенията си с другите и да сте щастливи. В крайна сметка, през тези милиони години, човекът се е формирал като социално същество. Когато общуваме с хората, очаквайки да получим нещо от тях, ние губим. Печелившата стратегия е, ако сме фокусирани върху това да гарантираме, че хората ще имат полза от контакта си с нас.

По същия начин е и в бизнеса.

Без да мислят, 90% от предприемачите казват - целта на бизнеса са парите, печалбате, самореализацията. Но всъщност, целта на бизнеса не може да бъде печалбата или парите - те трябва да са само индикатор, който показва дали вашият продукт или услуга е успешна или не. Ако един предприемач печели малко, това означава, че това, което той дава на света, не е оценено. И обратно. Истинската цел на бизнеса е да създаде нещо стойностно за потребителя.

Единственото нещо, което наистина пречи да даваме повече е нашето его.

Егото е нашият вътрешен кукловод, който дърпа струните ни от 5-6 годишна възраст и до последния ден ни казва какво да правим. Той например ни пречи да прощаваме. Прошката е един от инструментите, който помага да се справим с обидите, болката и недоволството. 


12 СЪВЕТА ЗА ХАРМОНИЧЕН ЖИВОТ


Разбира се, егото има своите положителни страни - изпълнява важна защитна функция, ограничава ни от необмислени и рискови действия.

Как да намерите баланс?

За да отговорите на този въпрос, трябва да се запитате - каква е моята цел? Да вдигнете скандал на среща с партньорите или да признаете грешката си и в този момент да създадете партньорство? Всеки път, когато сте пред такъв избор си задайте въпроса, "Това спасява ли ме сега или ме ограничава?" И след това направете вашия избор. 


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE