С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

За да бъдеш разочарован, първо трябва да си бил очарован

18.07.2019

Как по-лесно да преодолеем разочарованията?

За да бъдеш разочарован, първо трябва да си бил очарован
 © istock

Всеки ги е преживявал и се е питал как да се справи с тях. Трябва да се научим да ги преодоляваме, защото иначе вредим на здравето си.

Фалшиви очаквания

Психолозите винаги се ровят за корена на чувствата. Защо се ядосваме толкова при такива ситуации? Виновни са прекомерните ни очаквания. Изхождайки от собственото си мнение, очакваме същото и от другите. Затова не залагайте на големи очаквания.


ИНТУИЦИЯ ИЛИ КОГА ДА (НЕ) СЛУШАМЕ ВЪТРЕШНИЯ СИ ГЛАС?


Излейте си сърцето

Когато се чувстваме обидени, отначало се разгневяваме и искаме веднага да изпуснем парата. Това обаче може да влоши отношенията ни с близките, приятелите или колегите. Затова по-добре е вечерта да се обадим на някой приятел или приятелка и да споделим всичко. С тяхна помощ по-лесно ще разберем защо реагираме толкова гневно. Ако разберем причината, ще се справим по-лесно с чувствата си.

Без упреци

При това условие един разговор с човека, който ни е разочаровал, може да помогне. Ако само преглъщаме и не споделяме, това ще натовари повече отношенията и здравето ни. Но упреците нямат място тук. Първо трябва да опишем как се чувстваме. После внимателно да изслушаме обяснението на другия.


10 СИГУРНИ НАЧИНА ДА СЪСИПЕТЕ ЕДНО ПРИЯТЕЛСТВО


Партньорът или партньорката ви например не са искали да ви обидят, като са забравили важна радостна годишнина. Ако не го обсъдите обаче, другата година може да се случи същото. Не затаявайте обидата у себе си, защото наслояванията водят до високо кръвно или до стрес диабет.

Другата страна

Когато очакванията ни не се оправдаят, се появява усещане за несигурност в себе си. Негативно чувство, което винаги има отрицателен ефект за здравето ни. Мислим, че собственото ни мнение и позициите ни не са достатъчно важни за околните. Колкото повече сме се надявали, толкова по-силно е разочарованието.

Ако не изпаднем в самосъжаление, може дори да извлечем полза от това положение. Ще открием в какво сме се заблуждавали и ще разберем по-добре другите. А това е добре за психическото ни здраве.


ПРОСТА РЕЦЕПТА ЗА ЕМПАТИЯ


Направете си нова себеоценка

Каква е равносметката дотук? Заради разочарованието ще видим нещата от по-различен ъгъл. Ще научим повече за човека, който е бил несправедлив към нас. Ще разберем и какво мислят другите за нас. Ще проверим дали очакванията ни не са били прекалено високи и следващия път ще ги ограничим. Умереност във всичко е това, което ще ни помогн и така ще запазим добро физическо и душевно здраве.

Семеен скандал? Бройте до 10!

Назад Напред


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE