Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

За усмивка никой не ви плаща

Мира Добрева • 19.05.2017

Но има безценни неща на този свят като чувството за хумор, желанието за помощ, радостта от живота и удовлетворението от работата, твърди МИРА ДОБРЕВА и го доказва с усмивка

За усмивка никой не ви плаща
 © ВАЛЕНТИН ИВАНОВ-SVALIO

Значи. Първо ми се усмихнете. И кажете: „Добър ден!“. Помолете да почакам или да побързам, ако е необходимо. Само по-учтиво, моля. Да, да. Вие. Зад гишето, зад щанда, в магазина, в метрото, в пощата. В администрацията. В кафенетата. В магазините. И ми говорете на Вие, ако обичате. Не защото ме дават по телевизията. Това не ви задължава ни най-малко. Задължава ви позицията, която доброволно сте се съгласили да заемете. Срещу заплащане, разбира се. И срещу това заплащане е нужно някакво задължение. Не само към шефа ви. И към хората, с които работата ви среща. Не се карайте. Нито се сопвайте. Не бъдете начумерени. Не гонете всякой, дръзнал да поиска нещо от вас. Влиза ви в задълженията, нали?

Да, за усмивка никой не ви плаща, знам. Нито за добро отношение.

Но има безценни неща на този свят. Като чувството за хумор, желанието за помощ, радостта от живота и удовлетворението от работата.

Сигурна съм, няма как насила някой да ви е накарал да станете магазинерка. Нито да започнете работа на касата в метрото. Нито някой ви е заставил да сте шофьор. Вие сте си го избрали. Затова – радвайте му се! Направете така, че да не ви е срам от работата ви, нито пък човек да го е срам, че е опрял до вас. До вашата намусена физиономия, навъсен поглед и вечно неудовлетворение от държавата, правителството, задръстванията, жегата, зимата, скъпотията, беднотията и въобще – всичко лошо, което се е стоварило точно на вашата така фина и изтъкана от знания глава. Знайте, че човекът, който влиза да напазарува, е твърдо решен да остави някаква сума в магазина, за да си вземе продуктите. Оттам ще дойде и заплатата ви. Усмихнете му се! От това и на двама ви ще стане хубаво! Всеки е готов да плати за добро отношение. Никой няма да ви похвали, ако вместо като обслужващ персонал, се държите, сякаш държите военен арсенал под ризата си.

И се къпете, моля! Дори да не възнамерявате да се качите в метрото или в градския транспорт, а да сте мислили да миришете само на себе си, докато си се возите в собствената кола. Да. Нея никой не може да ви задължи да измиете, да не пушите, да слушате друго, освен чалга. Това си е ваше право наистина, не може някой да ви го отнеме. Но отидете ли на работа, колкото и да ви дразни шефът ви, колкото и да не сте съгласни с политиката на фирмата, клюките с колегите и неразборията в държавата – знайте, че дължите едно единствено на другите – добро отношение!

Те не са ви виновни нито за ниската заплата, нито за това, че се чувствате недооценени.

Знам, че не ви е лесно. И колкото и да си мислите, че на такива като мен им е лесно, знайте, че хич не е. Значи сме заедно, на които не е лесно, хора! Защото ние сме тези, които останахме в тази България! И вместо да я псуваме, да я презираме и да свистим като бенгалски огън от агресия, да вземем да си го направим хубаво тук, а? Какво ще кажете да пометем остатъците от социалистическите порядки, да забършем праха на омразата, да наредим на лавичките надеждата, толерантността, уважението към другия? Не е задължително той да е богат, известен или много силен, за да си го е заслужил. Той е клиент. И преди всичко човек. Което означава достатъчен повод да му се усмихнете, да го поздравите и да му обърнете необходимото внимание. Току виж ви се върне стократно.

Всеки месец лицето на предаването „Отблизо с Мира“ по БНТ е на страниците на ЕLLE с моментите от всекидневието и живота, които ни вълнуват


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия