С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо на пияните хора светът им изглежда по-хубав?

28.03.2015

Потърсихме отговор на този странен въпрос: интересен е

Защо на пияните хора светът им изглежда по-хубав?
 © IMaxTree

На много от вас се е случвало да се отпусне в бройката на чашките, събеседниците му (събутилчиците му) да му изглеждат по-умни, а всички девойки или мъже – красиви. А светът да изглежда блажено и чудесно. На сутринта, изтрезнели, разглеждайки снимките в социалните мрежи или четейки пиянските си статуси, осъзнавате, че сте разбрали някои неща погрешно. И по-конкретно това с красотата.

Потърсихме отговор на въпроса как именно алкохолът ни принуждава да виждаме това, което искаме и да си мислим, че то реално се случва.

Алкохолът е психоактивно вещество, т.е. приемът му ускорява обмяната на основните невротрансмитери в мозъка и причинява познатия еуфоричен ефект. Отделянето на допамин (хормон на щастието) след приема на малки дози алкохол, води до премахване на проблемите в общуването. Затова допаминът е наречен още „комуникативен допинг“. Това разбира се се случва за сметка на еуфорията и потискането на индивидуалността.

Това свойство на алкохола позволява да се деформира възприемането на действителността до такава степен, че да си създадем илюзия за съответствие между желано и реално, т.е. илюзия за щастие. Доказано е, че хората под влиянието на алкохола виждат лицата на противоположния пол като по-симетрични, което е пряко свързано със субективното усещане за привлекателност.

Много хора ще потвърдят, че са срещнали партньора си именно докато са били под алкохолно опиянение. Но колко би продължил този брак? Ще се промени ли същността на връзката в бъдещето? Има и положителни примери за подобни ситуации, но е добре да имате предвид, че алкохолът може да ви накара да харесате някой, който не бихте погледнали на трезво!


В новия брой

Колко е лесно да бъдем щастливи през есента!