С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо се привързваме към герои от филми и книги

Цветелина Ракова • 30.12.2018

Случвало ли ви се е някога, толкова да потънете в историята на някоя книга или филм, че да се чувствате като част от нея? Или пък да харесвате героите ѝ много повече от хората в реалния ви живот? Определено не сте единствените. Дори най-популярното дефиниране на този процес или така нареченото „транспортиране“ в разказа е именно „да се загубиш в книга“.

Защо се привързваме към герои от филми и книги
 © iStock

Според учените това най-често ни се случва, когато в живота ни настъпват големи проблеми или несигурност. Като например преместването в различен град, започването на нова работа или изнасянето на децата от вкъщи. Всеки процес, който нарушава рутинния ни начин на живот предизвиква неяснота дори когато не я усещаме.В тези моменти най-често използваме историите като упътване или източник на идеи, какво да предприемем или какви можем да станем.

Използването на истории като пътеводна светлина е навик, който хората имаме от векове наред. В миналото са се създавали легенди, митове и приказки, за да може информацията да се предава от поколение на поколение под форма, която по заобиколен начин поставя основите на разбиранията ни за света. В днешно време историите, носещи поука или прикрит смисъл, могат да бъдат открити при по-голямата част от книги, филми, сериали или дори реклами, видеа и песни. Всяка от тези форми употребява различни методи за печеленето на публика.


ПОД ЛУПА! НЕЩАТА, КОИТО ЖЕНИТЕ ХАРЕСВАТ В ДРУГИТЕ ЖЕНИ


Една от редовните практики за повишаването на емоционалното влияние на една история със сигурност е идентификацията.

© iStock

Най-силно се привързваме към герои, с които можем да се идентифицираме, защото това поражда у нас чувството на емпатия и мисълта, че някой преминава през сходни етапи от живота си като нас. Чувстваме се разбрани и дори не толкова самотни или изгубени. В този случай най – често съпреживяваме всеки момент от историята сякаш ни се случва на нас. Именно заради високото емоционално привързване идентификацията е методът, който има най – силно влияние при печеленето на публиката, когато се създава фиктивна история.

От друга страна вторият най-успешен елемент за убеждаване на зрителите или читателите да се обсебят от измислени герои е възхищението или симпатизирането. Нереалните сюжети отварят широко вратата на въображението и безкрайните възможности. При тях хората могат да бъдат съвършени, безкористни, известни, богати, със супер сили или да притежават всяко качество, което хората си мечтаят да имат в действителността. По този начин публиката може да се привърже и истински да се възхищава на нереална личност без да поставя под съмнение невъзможността подобно нещо да съществува в реалността.


КАК НИ ВЛИЯЯТ ЧУЖДИТЕ ПРЕПОРЪКИ?


Проучвания показват, че през последните години броя на истории, разглеждащи герои с постоянно променящи се черти е значително нараснал. Превръщайки добрите в лоши и лошите в добри, авторите кръстосват различни видове за привличане на вниманието и отключването на различни емоции. Така историите заприличват повече на действителността, незалагайки единствено на напълно нереално симпатизиране и по този начин се постига още по-високо транспортиране във фиктивния свят.

И докато авторите на истории във всичките им форми все повече се усъвършенстват в измамването на човешкия мозък и емоции, ние имаме възможността да живеем във все повече фиктивни светове, които са толкова реални, че е трудно да се абстрахираме от тях дори след техния край.


В новия брой

Не сме идеални! Но в това ни е чарът