С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо връзките не винаги спасяват от самотата

Тереза Восканян • 06.02.2019

Когато намерим любовта, но това не ни дава чувство на пълноценност

Защо връзките не винаги спасяват от самотата
 © iStock

Преди няколко седмици излязох на вечеря с приятелка, с която все не намираме време да се видим. Избрахме място, където да хапнем вкусно - нищо необичайно. Но докато чакахме поръчката ни, забелязах лошото настроение на моята добра позната. Последва логичният въпрос от моя страна дали не се е случло нещо, на което тя отговори, че всичко е наред. Просто в последно време се чувства много самотна.

Аха! Учтиво отвърнах, че съчувствам и че сигурно трябва да е ѝ трудно ... Но, си спомних, за приятеля ѝ. Нали са заедно от две години? Тя ме погледна леко ококорено и осъзнах всъщност глупостта на въпроса си. Да, те са заедно. Но тя се срамува да споделя с него за своята самота.

Мхм... Ама че тема отворих. 

От друга страна, напълно разбирах за какво говори. Последвата ми реакция не беше като на всеки събеседник, който щеше да и се чуди и да я осъжда, че ако има приятел, не може да се чувстваш сам. Винаги съм разграничавала романтичните отношения от щастието, което се поражда вътре в индивида, което понякога няма нищо общо с любимите хора, които ни заобикалят, а от вътрешната ни хармония и себеедостатъчността. 

Да си сам и да си самотен, са различни неща.

Много често в търсене на нови начинания и в кариерно развитие се отдалечаваме от нещата, които са ни карали да се чувстваме добре, които ни правят това, което сме - стойностни и цели в собственните ни очи. 

Истината е, че чувството за изолация се е вкоренила в обществото.


5 КАЧЕСТВА, ПРИСЪЩИ НА УВЕРЕНИТЕ ЖЕНИ


В художественните произведения самотните герои обикновено са изобразени сами със себе си, хванати в капана на собствената си спалня или тъжно съзерцавайки дъжда през прозореца. Всъщност, самотната празнота вътре се разкрива в бездната на нюансите.

Човек може да се чувства самотен навсякъде с или без хора наоколо. Имате семейство, приятели, колеги, любим човек, но се чувствате така, защото няма синхронизиране между нуждите ви - може би искате да сте забелязани на работа, искате повече контакти с други хора, а на тях не им е до вас, може би имате конфликт във взаомоотношенията ви с любимия, но сега всичко ви изглежда безнадеждно. 

Кой има правото да бъде сам?

Благодарение на културните стереотипи ние обичайно придаваме тази характеристика на тези, които го „заслужават" - като тези, които са загубили любим човек, серийните убийци, родителите, чиито деца наскоро са напуснали семейното гнездо, и, разбира се, най-достойните - самотните жени.

Имаме голям напредък по отношение на равенството между половете, но има някои идеи, които все още витаят във въздуха и са насочена предимно към жените. Едно от тези заблуди е, че романтиката е единственият източник на щастие и удовлетворение за "слабия пол". Щом намерите партньор, самотата веднага се изпарява, тъй като вече няма причина да я изпитвате.


ТЕСТ: КОЛКО ДОБРЕ ПОЗНАВАТЕ ЛЮБИМИЯ?


Истината е, че самотата е много по-сложна от липсата на взаимоотношения и дори с голяма и ярка любов може да се почувствате откъснати от обществото или близките.

Това е и важен знак, че е дошло време да се коригират някои неща в живота ви и да се установят нови контакти. Направете си план за действие и започнете да излизате по-честно. Вместо да работите в офиса, прехвърлете си задачите в близкото кафене или коуъркинг спейс. По-често общувайте със семейството си. Подновете връзката си с онези, които са важни за вас. Създайте нови приятели и благодарете на вашия партньор, че е до вас и е изчакал търпеливо излизането ви от това напрягащо чувство на самота. 

20 визии, с които ще ви забележат

Назад Напред


В новия брой

Не сме идеални! Но в това ни е чарът