С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Френска зимна приказка ала „Хензел и Гретел“

Петра Денчева • 21.12.2017

Френското градче Колмар, считано за Малката Венеция, сякаш е направено от захарни пръчици и сладкиши!

Френска зимна приказка ала „Хензел и Гретел“
 © iStock

Добре дошли в тази зимна приказка ала „Хензел и Гретел“! Градчето като че ли е направено от захарни пръчици и сладкиши. Досущ като сладкарско изделие е и ледената пързалка тук – декорирана с борчета отстрани. Главна атракция обаче са каналите, заради които Колмар често е сочен за Малката Венеция на Франция. По Коледа по тях плават празнично осветени и украсени лодки, от които хор звънливи детски гласчета пеят традиционни коледни песни.

Кога да дойдете 

Коледната магия в Колмар започва на 24 ноември. Базарът работи до Бъдни вечер, но много други активности продължават и след Нова година.

© iStock

Как да стигнете 

Колмар е сгушен в Североизточна Франция, близо до границата с Германия. Летището Базел-Мюлуз-Фрайбург и това на Страсбург са на по половин час път с кола. От Цюрих пък има директни влакове.

Какво да видите 

Не пропускайте коледните уъркшопи – например по изработка на венец или по украса на празничната маса. Непременно посетете местните изби и дегустирайте вината им (Колмар е наричан „столица на елзаското вино“ – намира се на елзаския път на виното). Поглед заслужава и къщата музей на родения тук Фредерик Огюст Бартолди, създател на Статуята на свободата в Ню Йорк.

За повече информация: www.noel-colmar.com/en/

Френска зимна приказка ала „Хензел и Гретел“

Назад Напред


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE