С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хотели с история: "Риц" в Париж

Велина Василева • 15.03.2019

В хотела на площад "Вандом" са отсядали знаменити личности и са се случвали паметни събития

Хотели с история: "Риц" в Париж
 © iStock

Откритият през 1898 г. хотел се намира на култовия парижки площад „Вандом“ и всъщност е първият хотел, собственост на Цезар Риц, след като бива изгонен от лондонския „Савой“. „Риц“ е най-известен с това, че е домът на Коко Шанел от 1934 г. до края на живота й. Сега този апартамент носи нейното име.

През годините хотелът привлича, но и отхвърля някои високопоставени гости. Като един пруски генерал, на когото му е отказана резервация за маса в ресторанта по време на Втората световна война. По-късно той си отмъщава, като бомбардира хотела. Голяма част от нацисткото командване се преместват в „Риц“ по време на Окупацията.


ХОТЕЛИ С ИСТОРИЯ: "САВОЙ" В ЛОНДОН


През 1944 г. обаче пред хотела спира джип с американски войници, сред които и големият писател и журналист Ърнест Хемингуей. Той обявява, че лично освобождава хотела и ще полее това в бар „Камбон“ – любимото му място в „Риц“ още преди войната. Интересен факт е, че барманът на хотела създава коктейлът „Блъди Мери“ именно заради Хемингуей, който всеки път се оплаквал, че жена му Мери му се карала, когато се прибере, миришещ на алкохол. Скандалите спрели, след като започнал да пие култовия коктейл.

Преди две години „Риц“, който е собственост на египетския бизнесмен Ал-Файед, бе отворен след мащабен ремонт. В него има стаи, кръстени на знаменитите им обитатели, а барът на хотела се казва „Ърнест Хемингуей“. Нощувката в тази истинска легенда днес струва над 2000 лв.

Хотел "Риц" в Париж

Назад Напред

 


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE