С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кратки уикенд бягства: Смолянска крепост в Родопите

06.09.2019

Кратките бягства далеч от големия град са сред любимите ни неща през лятото. Ето защо решихме да споделим с вас няколко уикенд маршрута. Открихме ги в книгата на Ели Иванова „52 екопътеки за всеки“

Кратки уикенд бягства: Смолянска крепост в Родопите
 © Ели Иванова, Иван Иванов

Смолянската крепост е била част от Родопската укрепителна система през Средновековието. Разположена е в местността Турлука на 1482 метра надморска височина. До нея води кратка и лека пътека, която е подходяща и за малки деца.

Как се стига

Крепостта се намира на около 5 километра след Пампорово. Пътеката започва точно на големия завой на шосето Пампорово – Смолян. Няма как да се сбърка мястото, тъй като там на завоя има паркинг, катерачна стена и множество табели. От същия паркинг започва и екопътека Невястата. Близо е също манастир „Свети Пантелеймон“. Има указателни табели за всяко от местата.


КРАТКИ УИКЕНД БЯГСТВА: ЕКОПЪТЕКА БЕЛИ ИСКЪР В РИЛА


Особености на маршрута

Пътеката към Смолянската крепост е лека и приятна за разходка, по нея има изградени зони за отдих. Движи се в гората и затова е подходяща за летните жеги. Където е необходимо, са поставени дървени парапети по-скоро за опора, отколкото за обезопасяване. Пътеката завършва при крепостта. Там сред останките и реставрациите ще намерите добри информационни табелки. И от тази крепост се разкриват красиви панорамни гледки към Родопите. Дължината на маршрута е около километър в посока.


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE