С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Луксът да слушаш класическа музика в морето

Мария Георгиева • 18.08.2018

И да можеш да чуеш мислите си на плаж, наречен Silent Beach – едно райско кътче, където WiFi мрежата се казва Feeling Good

Симфоничният оркестър на Анкара на Hillside Classical Music on the Beach
Симфоничният оркестър на Анкара на Hillside Classical Music on the Beach © Мария Георгиева

Не помня кога за последно съм била на плаж, в който освен жужащите пчели друго не се чува. Не помня дали въобще някога съм била. От шумните детски игри на пясъка минах през бурните тийнейджърски купони на морето и докато се усетя колко много искам да се излежавам на самотен, тих плаж единствено с книга и с мислите си, които да мога да чувам, станах майка. И плажните ми истории останаха шумни и бурни...

Пътят към рая, наречен Silent Beach
Пътят към рая, наречен Silent Beach © Мария Георгиева

Но миналата седмица семейна сбирка ме отведе в рая. Буквално! Бях чувала за модата на плажовете тип Silent Beach, бях слушала за ризорти, в които не се допускат деца, но не предполагах, че при наличието на малката ми дъщеря (която не е и никога не е била тихо дете!) мога да постигна онова състояние на пълен релакс, което съм гледала само по филмите. Е, успях!

Залезът, който ни посрещна край Фетие
Залезът, който ни посрещна край Фетие © Мария Георгиева

Пристигнахме привечер в Hillside Beach Club, Фетие – един от най-красивите райони на Турция. Тук кокетни малки къщички са накацали върху стръмните скалисти склонове, които се къпят в лазурното море, а закътаните заливчета са истински оазис с кристално чисти води.

Природата тук не е пестила фантазията си!
Природата тук не е пестила фантазията си! © Ясен Савов

Естествен пясък почти няма, освен в Синята лагуна, която е на двайсетина минути път с кола. Но пък има изобилие от живот в морето – човек може с часове да плува и да се гмурка в компанията на пъстри риби (вижте в галерията по-долу тези, които ние успяхме да снимаме). В един от заливите, в който бяхме, край нас плуваха и гигантски костенурки!

Отдавна не бях стояла с часове в морето.
Отдавна не бях стояла с часове в морето. © Ясен Савов

Прелести под водата и над нея

Назад Напред

На основния плаж в Hillside животът кипи на макс – семейни забавления, водни спортове, детски игри... Дори вечерното кино тук е на открито – на гигантски екран, който е монтиран върху понтон в морето. Има и амфитеатър, където всяка вечер се играят спектакли – и за деца, и за възрастни, а актьорската трупа е от артисти и танцьори от цял свят. Барове и клубове също не липсват. Всички екстри, че даже и почистване на слънчевите очила на плажа, ако случайно сте си забравили калъфа и кърпичката...

© Мария Георгиева

Най-голямата екстра за мен обаче са плажовете от типа Silent Beach, които се превръщат в истински тренд по света. До част от тях тук се стига с лодка, до останалите – по тайни пътеки покрай морето, барикадирани за деца с метална врата и недостъпна дръжка високо горе. Не се учудвайте, ако по пътя си видите библиотека – истинска, да! От някой рафт грабвате книга или списание, потъвате в тишината на залива между боровите гори и животът придобива други измерения. Като на самотен остров от филмите, с тази разлика, че има WiFi, а мрежата се казва... Feeling Good, естествено!

© Ясен Савов

Най-много някоя шишарка от дърветата да цопне във водата и да прекъсне тишината, толкова прекрасна за слушане. Поне за моите слухови рецептори, които през останалото време на годината са подложени на високите децибели на града, офиса и двете ми деца.

Над един от тези тихи плажове, нагоре по гъсто залесения хълм, е скрито мини-селище за тайландски масажи Sanda SPA. Но не си го представяйте като лъскавите градски салони за красота или обичайните колиби по плажовете – дървените къщички са издигнати по склона на планината над река с водопади и до тях се стига по лабиринт от мостчета.

Лабиринт от мостчета в гората отвежда до Sanda SPA.
Лабиринт от мостчета в гората отвежда до Sanda SPA. © Мария Георгиева

Откъде знам всичко това, след като съм била със 7-годишната си дъщеря? Много просто – на втория ден открих царството на детските забавления – Kids Area, където всеки може да остави детето си без никакви притеснения. Има персонални детегледачки, изобилие от храна и напитки, които са на заден план при наличието на всевъзможни пързалки, басейни, игри... През деня на всеки половин час нанасят слънцезащита на малките, дори да не сте ги помолили.

Така дните преминават щастливо и за малки, и за големи. Някои от вечерите – също, защото ресторантите тук са на принципа на плажовете – има такива, които държат гостите им да останат доволни не само от храната (в Турция тя е наистина е великолепна!), но и от спокойната атмосфера без детски крясъци.

© Ясен Савов

Залезите обаче не са за усамотение, а за споделяне с цялото семейство. Например на разходка с лодка в морето, между малките островчета, накацали край брега, и величествените планински склонове, пуснали сякаш котва във водата.

В началото на август тук се провеждат и музикалните вечери Hillside Classical Music On The Sea. Тогава залезът е повече от храна за душата! Не е нужно да сте с рокля с гол гръб, а кавалерът ви с папийонка, за да слушате Симфоничния оркестър на Анкара, качен на понтон в морето, на фона на залязващото слънце. Суетата няма място на плажа, където пред величествената природа и таланта на музикантите всеки остава безмълвен...

КАКВО ИНТЕРЕСНО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ НАОКОЛО?

Призрачният град

Така наричат Каякьой (буквално се превежда Каменен град). Гръцкото му име е Ливиси. В продължение на векове тук са съжителствали мирно православни и мюсюлмани. След края на Гръцко-турската война през 1922 г. е взето решение 6500 гърци да напуснат Каякьой и на тяхно място да бъдат депортирани турците от Гърция. Християните си тръгнали, но турците отказали да напуснат Гърция. Градът останал наполовина празен. През 1957 г. опустошително земетресение в района на Фетие обезлюдява Каякьой напълно и каменните му къщи остават пустеещи и до днес. Разхождайки се сред тях, особено сутрин по изгрев, маранята създава усещане за призрачен град.

Призрачният град Каякьой

Назад Напред

Ликийските скални гробници

Ликийските скални гробници край Фетие
Ликийските скални гробници край Фетие © Мария Георгиева

Част от тях се намират в околностите на град Фетие, наричан в древността Телмесос. Изсечени са високо в скалите, тъй като ликийците съхранявали костите на покойниците във високи и труднодостъпни скални гробници. Ако ви се разхожда по-далеч, на 36 км на югозапад се намира древният ликийски град Тлос, най-старият в този район, където според легендата се е родил ликийският герой Белерофонт. Там може да видите останки от замък, агора, некропол, театър и римски бани. Най-внушителните скални гробници в района са в древния град Мира.

Синята лагуна

Едно от най-прелестните места в света, което задължително трябва да запечатате в личния си фотоалбум. Намира се на двайсетина минути път с кола от Фетие. 3-километровата естествена плажна ивица е с нежен пясък, обградена от тюркоазено сини и спокойни води. Най-красивата гледка, която се разкрива към лагуната, е от връх Баба (1969 м), откъдето може да се спуснете с парапланер към Синята лагуна (Йолюдениз).

Синята лагуна край Фетие

Назад Напред


В новия брой

Не сме идеални! Но в това ни е чарът