С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Най-красивите ботанически градини в Европа

03.10.2016

Направихме една бърза обиколка над Стария континент, за да ви разкрием кои са най-забележителните градини, които си заслужава да видите на всяка цена

Комплексът Петерхоф в Санкт Петербург
Комплексът Петерхоф в Санкт Петербург © iStock

В днешно време, когато големите разстояния не са пречка, а това да си вземете дълъг уикенд в чужбина е по-изгодно, отколкото да отидете на СПА ваканция в България, обръщаме внимание не толкова на туристическите атракции. А пътуването със самолет е най-лесният вариант, който да изберете. Улеснени от нискотарифните авио компании, имате възможност да летите до избраната от вас дестинация на символична цена. Обикновено град или държава са достатъчна причина да се отправите на почивка, но има и по-нестандартни забележителности, които може да ви мотивират да пътувате. Ако обичате природата и търсите уединение, за да се отдадете на пълен релакс, си струва да си купите специално самолетен билет и да посетите едни от най-забележителните ботанически градини в Европа.

В тях никога не знаете какво точно да очаквате. Защото колкото и да е поддържана, няма как да предвидите как би изглеждала една градина с постоянно променяща се растителност във всеки момент на годината.

Изберете сами, коя да бъде:

Кралските градини в Лондон

Кралските градини в Лондон
Кралските градини в Лондон © iStock

Наричат ги още и Kew Gardens, поради близкото разположение на двореца Кю. Тези градини са създадени от уелската принцеса Аугуста, която за построяването им се доверява на един от популярните архитекти по онова време – Уилям Чеймбърс. Той е почитател на ориенталския стил и проектира известната пагода в градините. През 1841 г. Градините стават собственост на короната, а тя от своя страна разширява и обогатява видовото разнообразие в градините. В момента Кю Гардънс се разполагат на 300 акра и имат най-богата колекция живи цветя в света – повече от 30 хиляди вида, за които се грижи персонал от над 700 души. Тропическите и по-претенциозни растения са покрити от четири огромни стъклени купола. През 2008 година е изградена и пътека между короните на дърветата на височина 18 метра. Отворена е целогодишно.

Кралските градини в Лондон

Назад Напред

Комплексът Петерхоф в Санкт Петербург

Комплексът Петерхоф в Санкт Петербург
Комплексът Петерхоф в Санкт Петербург © iStock

„Руския Версай“ е построен от Петър I, на брега на Финския залив. Определят го като образец в архитектурно и ландшафтно отношение и дори се твърди, че надминава френския си първоизточник. Елемента, който свързва всички части е водата и точно тя е в центъра на една от най-впечатляващите и любими на туристите атракции – фонтана Голямата каскада. Разположен пред Големия дворец в долната му част започва Долният парк. Градината е във френски стил и се простира чак до брега на Балтийско море. Тук можете да видите още седем фонтана, още няколко дворци и над 100 статуи и 500 платна. Една впечатляваща градина, за която ви препоръчваме да си отделите цял ден, да си направите пикник и да се насладите на всяко едно кътче от нея.

Комплексът Петерхоф, Санкт Петербург

Назад Напред

Хенералифе, Испания

Хенералифе, Испания
Хенералифе, Испания © iStock

Испанците също имат с какво да ви впечатлят, що се отнася до градини, паркове и замъци. Една от най-красивите им градини е някогашният летен дворец на насридските владетели в Гранада и на практика е залепен за прочутата Алхамбра. Навсякъде си личи влиянието от Италия, и най-вече от Вила Адриана край Тиволи. Както и в Петерхоф, така и тук, водата е в изобилие. Подобно на арабските оазиси, водните канали и езера освежават въздуха и са благодат за растителността в горещия климат. Паркът се състои от две основни части – Водната градина и Дворът на кипариса, в която ясно си личи и персийското архитектурно наследство.

Хенералифе, Испания

Назад Напред

Градината на Моне в Живерни

Градината на Моне в Живерни
Градината на Моне в Живерни © iStock

През 1883 година Моне си купил къща с двор в селцето Живерни и се заселил там със семейството си. Занимавал се с градината си съвсем сам и за кратко време направил с двете си ръце същински рай. Моне разменял семена с хората от селото, водел кореспонденция със специалисти, а ако му попаднел каталог за цветя и растения, изобщо не подбирал – поръчвал абсолютно всичко. 10 години по-късно, когато имал достатъчно пари, Моне купил един по-голям парцел, който бил отделен от двора му с път. Този път съществува и до днес и затова до втората градина на Моне се стига през тунел. И когато тунелът свърши, започва раят – защото тук се намира прочутата в цял свят градина с лилиите.

Тя също е дело на Моне – той пресушил блатото, което се намирало там и чрез система от канали докарал вода от близката река. Над езерото с лииите се намира и прочутият Японски мост, известен на всеки почитател на художника. Тази градина станала любимата тема за рисуване в творчеството на художника за години наред. На Японския мост са посветени 18 картини, на водните лилии 48 картини – Моне улавял всеки нюанс на светлината и всяка фаза от живота на цветята.

Градината на Моне, Франция

Назад Напред

Ботаническата градина в Балчик

Ботаническата градина в Балчик
Ботаническата градина в Балчик © iStock

Ако все още не сте намерили време да посетите една от най-големите ни родни богатства по черноморието, защо да не го направите още сега. Хиляди чужденци се стичат целогодишно за да видят това райско кътче.

Днешната ботаническа градина съществува от 1955г. Част от общата и площт (194 декара) е защитена от закона. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Голямото биоразнообразие и естествените екосистеми трябва да се видят от всеки. Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“ също се намира в „двора“ на ботаническата градина. В началото на ХХ век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и страхотните цветя, които са навсякъде. 

Ботаническата градина в Балчик

Назад Напред

Автор Кристиан Пижов


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България