Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Сградите, които първоначално не са били харесвани

Люба Вангелова • 10.01.2017

Но след това са се превърнали в любими

Сградите, които първоначално не са били харесвани

7 различни архитектурни постройки от цял свят първоначално са предизвикали отрицателните реакции сред местните жители, но след време се превръщат в отличителен знак на градовете им.

Саграда Фамилия в Барселона

Това е базилика-храм на Светото Семейство. Автор на първия проект е Франсиско дел Виляр, но през 1883 г. работата е поел Антонио Гауди, който внася силни изменения. Сградата е построена единствено с дарения на хората и изключително с приходи от пожертвования – близо 25 милиона евро на година. Предвидено е изграждането на сградата, което е започнало миналия век, да завърши през 2026 г.

Шотландският парламент в Единбург

Изграждането на основната сграда на органа на властта в Шотландия е започнало през 1999 г. (след референдум през 1997 г.), а финалът е едва през 2004 г. Архитект на конструкцията е каталунецът Енрик Миралес, който е починал през 2000г г. Строежът на сградата струвал 10 пъти повече (414.4 милиона паунда) от заложения първоначално (55 милиона). Това провокирало недоволството на обществото. Освен това сградата заела и 29-то място в списъка с „30-те най-грозни архитектури“ на изданието Telegraph.

Музеят Соломон Гугенхайм в Ню Йорк

Музеят на изкуствата в САЩ съхранява една от най-важните колекции с произведения на изкуството в света. Неговото строителство започва през 1937 г и завършва през 1959-та. Проектът е на архитекта Франк Лойд Райт и изглежда като пирамидално структурирана кула. Режисьорът Уди Алън веднъж дори нарекъл сградата „тоалетна чиния“.

Кулата CCTV в Пекин

Стъкленият небостъргач е централният офис на Националната телевизия в Китай. Архитекти на сградата са Рем Колхас и Оле Шарен. Сградата представлява особена пръстеновидна хоризонтална и вертикална конструкция, която образува неправилна решетка с празен център. Строежът е завършен през 2009 г. и в същата година в сградата става голям пожар, който почти напълно разрушил близкия хотел.

Пирамидата на Лувъра в Париж

Огромната стъклена пирамида насред кралския дворец е наричана от парижани „белегът на лицето на Париж“. Проектът на конструкцията е създаден от американския архитект с китайски произход Бей Юймин и е построена за 4 години – от 1985 до 1989 г. Самата конструкция тежи 180 тона. Споровете за построяването й се водят и до днес, но има един факт, който е невъзможно да бъде отречен – музеят е една от главните визитни картички на Париж.

Стадионът „Ал-Вакра“ в Катар

Това е един от последните проекти на Заха Хадид, която почина през май 2016 г. Строежът му е съпроводен със скандали, свързани с непосилните условия на труд на работниците. През май 2015 г правозащитната организация Amnesty International съобщава, че строежът на съоражението за Световната купа през 2022 г в Катар е отнел живота на 441 работника. Но това не единственият проблем на стадиона – външният вид на конструкцията напомня на женски гениталии според местните жители.

Мостът Тауър Бридж в Лондон

Подвижният мост над река Темза в сърцето на Лондон е построен през 1886 г. Дизайнът на моста е доста специфичен, което предизвикало много спорове в архитектурните среди. Известният британски архитект и критик Хенри Хеткоут Стейтъм дори се е изказал, че „тази архитектура е на прага на безвкусицата и претенциозността“.


В новия брой

Мартенската корица на сп. ELLE.