С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Скандалите са като реанимиращ електрошок за любовта

Петра Денчева • 28.01.2018

Когато думите вече не помагат, е време да оставим тялото да говори. С похотливата сила на... сдобряващия секс!

Да се вслушваме в телата си повече...
Да се вслушваме в телата си повече... © iStock

Любопитството към новото, страхът от старото и онзи дяволски импулс най-сетне да направим нещо, за което евентуално после да се покаем. Всяка изпитана емоция е причина с добавена стойност, когато говорим за секс. Основание да искаме някого точно сега или да пожелаем да го отведем със себе си за по-дълго вкъщи.

Сред всички възможни вариации по темата, има един вид секс, който печели от раз титлата „особено ценен“, защото не следва емоциите, а ги насочва към нас: сексът за сдобряване.

Дефибрилаторът на любовта

Без него ръстът на разводите вероятно щеше да се удвои, а броят на самотниците да е десеторно по-голям. При ежедневните кавги в стил „Ти никога не...“ или „Все аз трябва да...“ тъкмо той изглажда ръбовете, регулира нивото на гнева, разсейва ни от въображаемите проблеми по най-хубавия начин, който можем да си представим.

А при истинските, тежките кризи, той нерядко е последното спасение, дефибрилаторът на любовта, с чиято помощ сърцето буквално продължава да тупти. Разчитаме на него, когато се изправим очи в очи със същината на наистина сериозните спорове. Онези, които, макар и възпламенени от банални кавги, съвсем не са банални.

Сексът за сдобряване не следва емоциите, а ги насочва към нас
Сексът за сдобряване не следва емоциите, а ги насочва към нас © iStock

Често зад тях стои един дълъг процес на отчуждение, натрупвано с дни, месеци, години – съмнения в другия, колебания за смисъла на връзката, вътрешна студенина, която се разпростира все повече, отрова, която парализира всички емоции и инжектира само гняв.

Секс реанимация

В тази привидно безнадеждна ситуация всичко е казано, но нищо не е изяснено, защото едни и същи упреци се отправят в безкраен цикъл, или пък голямото горчиво мълчание вече се е възцарило, изсмуквайки любовта от въздуха.

Тъкмо сега, на дъното на разбирателството, когато думите вече не помагат, е време да оставим тялото да говори. Със силата на сдобряващия секс!


                                   КИНОТО МОЖЕ ДА СПАСИ ВРЪЗКАТА ВИ!


Само трябва да му позволим да се случи. Да се вслушваме в телата си, за да се научим да превключваме от един режим на емоция в друг – от привидно ирационално вълнение в страст, подправена с гняв, страх, любов и да, понякога и омраза. Тогава проблясва онази възможност за секса да взриви всичко, което е стояло на пътя на любовта: илюзията, че винаги сме прави, призивите за промяна в другия, неспособността да съчувстваме, невъзможността да прозрем чуждите потребности, отдръпването в себе си – всичките греди в собствените ни очи.

Всичко отначало?

И ето, че изведнъж сме отново толкова близо един до друг. Или дори по-близо, като никога преди. И сякаш нищо от случилия се конфликт вече няма значение.

Разваляща проклятията магия, която ни отваря очите за още една перспектива.
Разваляща проклятията магия, която ни отваря очите за още една перспектива. © iStock

А после какво? Може ли човек да започне отначало? Не и ако сексът е бил само стратегия за манипулиране. Не и ако разчитаме само на него да разреши истински проблемите ни. Не му е и това работата.

Той е онази разваляща проклятията магия, която може единствено да ни отвори очите за още една перспектива. И ако това ни помогне да видим надеждата изпод натрупаните емоции, пътят е ясен. Тогава сексът е само първата крачка от него.


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България