Преминете към основното съдържание

10 принципа, според които да се храните, когато тренирате

Съобразявайте се с тях, за да постигнете отлична форма
© iStock

1. Хранете се само със свежи продукти – избягвайте пакетираните храни, обработените, преработените и рафинираните продукти и всичко с надпис „обезмаслено“.

2. Изяждайте 2 до 4 порции свежи зеленчуци на ден.

3. Изпивайте 4 литра вода на ден – почти никой не пие достатъчно вода.

4. 1/3 от дневния хранителен прием трябва да се състои от немазни продукти, които са източници на протеини: пилешко, пуешко, риба, тофу, яйчен белтък, млечни продукти. Протеините трябва да присъстват във всяко хранене – те помагат да се стабилизира кръвната захар в кръвта и помагат за контролирането на апетита, т.е. създават усещане за ситост.

5. Избирайте правилните мазнини. Но не отивайте твърде далеч: 5-6 бадема и лъжица авокадо плюс мазнините от източниците на протеини ще ви осигурят оптималната доза за деня.

6. Изключете от хранителния си режим всички продукти, съдържащи скорбяла: никакъв хляб, макарони, бял ориз и захарни изделия.

7. Да, вярно е, трябва да изключите и алкохола. Той спира изцяло процеса на преработването на мазнините в енергия и забавя обмяната на веществата, като по този начин забавя целия процес на влизане във форма и обезмисля усилията ви във фитнеса.

8. Хранете се често по малко – 5-6 пъти на ден или през 2-3 часа.

9. Приемайте протеинови смеси, но без изкуствени ароматизатори и подсладители.

10. Бъдете креативни в кухнята – ще ви писне от едно и също в менюто ви.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser