Преминете към основното съдържание

7 прости правила за перфектната 20-минутна тренировка

Ефективни са и са по силите на всеки
© iStock

Истината е, че повечето тренировки продължават по-дълго от необходимото. Може да имате ефективна, високоинтензивна тренировка само за 20 минути и да ви донесе същата полза, каквато бихте имали и от едночасовата тренировка. Просто спазвайте тези 7 съвета.

Правете упражнения за цялото тяло

Тренирането на една мускулна провокира рутина – опитайте се да включвате всички мускулни групи. Заслужава си. Включете подскоци, напъди и бърпии. Трябват ви само тези три упражнения, за да създадете една добра тренировка.

Опитайте кръгови тренировки

Това е форма на упражнения, която комбинира аеробни и силови тренировки, без почивка между сериите. 10-минутна кръгова тренировка се равнява на 30-минутна обикновена.

Дайте си време

Първо, решете колко дълга искате да е тренировката ви. Включете таймера и не си губете времето. Регулирайте интензивността, за да се впишете във времето.

Не се разсейвайте

По-голямата си част от тренировката изкарвате на телефона или в разговор с другите трениращи. Съвет: включете таймера и го следвайте. Това ще ви спаси от безцелното говорене.

Намалете времето за почивка между сериите

Може и да ви е неприятно да го признаете, но понякога отделяте повече време за почивка Тренировките за горната част на тялото изискват не повече от 60 секундна почивка. Докато сериите упражнения за долната част може да разделяте с 90-секундни почивки.

Направете план, преди да започнете

Бъдете подредени и дисциплинирани – например когато тренирате във фитнеса, връщайте тежестите веднага, след като сте приключили упражнението. Така няма да губите време да ги търсите за следващата серия. Направете си предварителен план и ред, в който ще изпълнявате упражнения – така няма да губите време в чудене какво да е следващото ви.

Тренирайте у дома

Тренировката в зала е събитие – избирате стилен екип, подходящи маратонки, пътувате до там и обратно. Този целия процес отнема време. Тренировката у дома ви спестява това време. Може сутрин да скочите от леглото и докато си правите кафе да тренирате.

Автор Люба Вангелова 

Още по етикети

спорт , добра форма
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser