Преминете към основното съдържание

Гола йога

С този секси метод ще подобрите двигателната дейност и ще повишите самочувствието си
© Shutterstock

Къде ще бъдете тази вечер? Модерният отговор гласи: на курс по Naked Yoga (гола йога). Консервативно настроените вероятно ще се възмутят дори от самото словосъчетание. И вероятно биха имали известно право. Макар и свръхактуална в Ню Йорк, Милано, Лос Анджелис и Лондон, голата йога си остава приоритет само за хора с по-разкрепостено мислене. Все пак при нея тялото заема различни позиции, но когато е без дрехи, тези пози разкриват доста интимни подробности.

Прилики и разлики

По отношение на асаните (позите) голата йога не се различава по нищо от традиционната. В зависимост от курса, степента на напредване и целта могат да се изпълняват различни по сложност и времетраене комплекси. Най-популярни и най-лесни са т. нар. слънчеви упражнения („Поздрав към слънцето“), които не изискват кой знае каква физическа подготовка, но пък укрепват мускулите, подобряват кръвообращението и сърдечната дейност и не на последно място – действат благотворно на дишането. Най-важното: не са уморителни и не изискват твърде много гъвкавост (каквато е нужна например, за да се изпълни позата „Скорпион“, считана за една от най-трудните във физическо отношение в йогата). Разликата между традиционната йога и голата й разновидност не е само в липсата на дрехи. Захвърлянето на облеклото според италиански психолози има и терапевтичен ефект, тъй като може да се асоциира със свалянето на задръжките, преодоляване на различни емоционални състояния и дори цялостен душевен катарзис. Всеки възприема събличането по различен начин, но като цяло винаги има и психологически ефект. Първо трябва да се преборите със срама и едва тогава да се захванете с този тип йога.

© Shutterstock

Само за жени

Има една дребна подробност, която обаче се оказва спасителна за онези, решили да практикуват тази йога. По света повечето курсове са запазени само за жени. Разбира се, има и мъжки варианти, но като цяло преобладават школите за дами. Смесени почти не се срещат, тъй като за представителите на силния пол се оказва по-трудно да се преборят с предразсъдъците си или апетита за пикантни гледки. Срещат се и онлайн курсове, както и достатъчно сайтове, от които може да си набавите необходимата информация и да практикувате голата йога у дома. Такъв е nakedyoganyc.com

Захвърлянето на облеклото има терапевтичен ефект, тъй като се асоциира със свалянето на задръжките

За ползите

Йога инструктори твърдят, че голото тяло е не само по-освободено, но и по-способно да възприеме истинската сила на асаните. Усещанията са доста по-интензивни. Ще доловите положителната промяна още след първия цикъл от упражнения. Тя може да се опише с едно изречение: ще се почувствате най-сетне в собствената си кожа. В буквалния и в преносния смисъл на думата. Другата конкретна полза: повишеното самочувствие. Няма начин да не се смущавате от голотата на тялото в началото. Дори и да практикувате гола йога сама у дома на спуснати плътни завеси. Но след един-два курса ще започнете да разбирате и да не се срамувате от тялото си. Оттам ще дойде и по-високата ви самооценка, която няма как да не остане незабелязана от хората около вас. Чисто практично: ще опознаете тялото си доста добре, което пък ще ви помогне да оцените обективно неговите положителни и отрицателни характеристики. И съобразно тях да си подбирате далеч по-сполучливо облеклото.

В ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПЛАН

Класическата йога е полезна както за тялото, така и за духа. Голата йога върши още едно добро дело, освен тези две. Тя помага за преодоляването на редица психологически проблеми. Според специалисти това е подходящ вариант за хора, които имат различни фобии, защото чрез голотата на тялото се пречиства и умът – той се освобождава от страховете на подсъзнателно ниво. Така хората стават по-смели и вече са склонни да поемат и изпитат различни нови начинания. При някои се стига и до преодоляване на страха да бъде направена каквато и да е крачка в нова посока по отношение на работа и живот. Най-силните и забелязващи се почти при всички положителни промени пък са в самочувствието, увереността и освобождаването от притеснението.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser