Преминете към основното съдържание

Жегата на помощ на спорта

Как да отслабвате и да спортувате, докато температурата е над нормалната?
© iStock

Умерено натоварване

Ако се занимавате с фитнес редовно, лятото не е най-доброто време да увеличите интензивността на тренировките. Топлината може да предизвика сърдечни проблеми и да разшири кръвоносните съдове. Избирайте по-бавно темпо – йога, пилатес или стречинг. Спортуването с ниска интензивност ви помага да се адаптирате по-лесно към жегата. За да спортувате на открито, температурата на въздуха не трябва да е по-висока от +28 градуса по Целзий.

Правилото „10 пъти“

Ако не ви се излиза от вкъщи, може да приложите една проста алтернатива – правилото „10 пъти“. Правете по 10 клякания на всеки час и 10 напъда на всеки половин час. Така може да изгорите до 400 калории всеки ден, без да прилагате титанични усилия.

О, спорт!

Заменете тренировките в зала с такива на свеж въздух, просто за забавление. Има смисъл и от него. За един час различните видове ви лишава от определено количество калории:

Фрисби: 100 калории

Танци: 115-150 калории

Дайвинг: 120 калории

Езда: 150 калории

Градинарство: 160 калории

Плуване: 180 калории

Тенис: 250 калории

Каране на кънки:250 калории

Каране на велосипед в града: 250 калории

Живот на пода

Всичко е гениално просто: седнете на пода, докато гледате телевизия или работите на лаптопа, и ще изгорите повече калории. Твърдата повърхност кара мускулите ви да са под постоянно напрежение. Ставането от пода също е допълнително натоварване.

Наполовина пълна чаша с вода

Голяма роля в процеса на отслабване играе хидратацията. В жегата нуждата от вода се увеличава. Всеки път, когато решите да попълните запасите с вода, пълнете чашата наполовина. Така ще ставате по-често от стола и ще изразходвате повече енергия и калории.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser