Преминете към основното съдържание

Как физическата активност и медитацията гонят депресията?

Важното е да се прилагат заедно
© dylanozanich.com

Отдавана е известно, че физическата активност и медитацията са част от преодоляването на депресивни състояния.Според последните изследвания особено силен ефект имат тези два метода, когато се прилагат заедно.

Изследването е проведено в продължение на 8 седмици от доцента по спортна медицина в Школата по изкуства и науки на Rutgers University в САЩ Брендън Алдерман и професора по психология в същия университет Трейси Шорс. В него са взели участие 22 пациента с депресия и 30 психично здрави студенти.

Една от съвременните теории, която обяснява механизма на депресията, твърди, че основна роля за болестта има забавеният растеж на неврони в мозъка (особено в хипокампуса). Проучванията показват, че антидепресантите могат да стимулират неврогенезата. Но аеробните упражнения и физическите натоварвания ускоряват нейния процес. Ако обаче това натоварване не се съпровожда и от активна мозъчна дейност, много от новообразуваните неврони умират. Тази роля се изпълнява от медитацията, която изисква съсредоточаване и усилия.

Заниманията с участниците в изследването били провеждани два пъти седмично в продължение на два месеца. Всяко занимание започвало с 20-минутна медитация, в хода на която трябвало да се постигне максимално съсредоточаване върху дишането. Следвал 10-минутен преход от медитация с помощта на бавно ходене, като тази нискоинтензивна физическа дейност играела роля на загрявка. След сеанса по медитация участниците преминавали към аеробни тренировки със средна интензивност, които продължавали 30 минути и включвали бягане по пътека или велоергометър.

След финализирането на 8-седмичния курс симптомите на депресия у пациентите с диагноза „Голямо депресивно разстройство“ намалели наполовина. Забележителното било, че симптомите на депресия намалели и у формално здравите участници, които не били с диагноза. Особено очевидно било изчезването на натрапчивите мисли за саморазрушение, а ЕКГ изследванията показали синхронизация на мозъчните вълни.

Това дава големи надежди, че без медикаментозна терапия може да бъдат постигнaти големи успехи в лечението на депресия – бичът на съвременния живот. С физически упражнения може да се занимаваме цял живот – те са достъпни и безплатни. 

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser