Преминете към основното съдържание

Как лесно да върнете формата си, ако дълго време не сте влизали във фитнес?

3 съвета, които е добре да следвате
© iStock

Приемете, че сте на нивото, на което стеАко сте прекъснали тренировките си за седмица или две, това е период, който не изисква почти никакви особени подготовки за прекратяването му. Макар че да се върнете към най-доброто си ниво винаги е предизвикателство. Травма, ваканция, заболяване, претоварен ритъм – много са причините, които могат да наложат дълъг период на липса на спорт в ежедневието ви. Но никак не е лесно (а и не трябва) да се върнете обратно в предишния си ритъм и на нивото в момента, в който сте спрели.

Има три съвета, които ще ви помогнат да го направите постепенно.

#1. Приемете, че сте на нивото, на което сте

Не се опитвайте да се насилвате да влезете веднага във формата, в която сте били, когато сте спрели да тренирате само защото си мислите, че трябва да бъдете там. Това носи огромен риск от травми. След като възстановите тренировките си, ще бъдете по-слаби и по-бавни. Бъдете мили към себе си и към тялото си – в крайна сметка ще си върнете предишната добра форма.

#2. Преразгледайте основите

Едно добро правило е да започнете с 10% по-малко от тежестите, с които сте тренирали преди и да правите по-чести почивки. Трябва да наблюдавате как се чувствате и постепенно да увеличавате натоварването. Спазвайте това правило в продължение на три седмици минимум.

#3. Направете си план

не е достатъчно само да го мислите – напишете плана си на тренировки на хартия. Така ще бъдете по-ефективни в залата и е по-малко вероятно да се откажете. Колкото по-конкретни сте и си поставяте по-изпълними седмични цели, толкова по-голям скок ще направите.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser