Преминете към основното съдържание

Какво се случва, когато жените вдигат тежести?

12 позитивни резултата, в които ще се убедите след 12 седмици тренировки с тежести
Стойката на гърба ви ще се промени и ще се почувствате по-стройни.
Стойката на гърба ви ще се промени и ще се почувствате по-стройни. © iStock

В книгата си „Lift to Get Lean“ треньорката на звездите Холи Пъркинс предлага 12-седмична програма, която е истинско предизвикателство, защото води до реална трансформация на женското тялото.

Повечето жени минават през различни видове спорт – йога, кардио упражнения, малко вдигане на тежести, но рядко следват структурирана програма за тренировка на тялото си. Все пак е добре да знаете какво да очаквате, когато започвате да тренирате с тежести, за да не се откажете твърде бързо.

1. Ще имате нужда от повече сън. Но това ще е само през първите няколко седмици, след което се нормализира.

2. Ще чувствате болки, дори и да сте направили задължителното разтягане след тренировка. Но и това ще продължи само няколко седмици.

3. Мускулите ви ще се люлеят като гума по време на изпълнението на последните няколко повторения. Това не е фатално и не означава, че не правите упражнението добре. Продължавайте!

4. Може да се почувствате подути, но това ще трае само седмица. Това е моментът, в който ще се притесните, че трупате твърде много мускули и бедрата ви стават прекалено обемни. Но не е така! Все пак е трудно да се разделите с идеята, че ще останете кльощави. Това не е здравословно. Добре тренираното тяло има мускули.

5. Стойката на гърба ви ще се промени и ще се почувствате по-стройни. Причината за това е подсилените мускули на гърба, които го държат изправен.

6. Ще видите промяна в дупето си – няма да е като на Ники Минаж, но със сигурност ще забележите, че е повдигнато.

© iStock

7. Ще се влюбите в някои части от тялото си, които преди не сте и забелязвали – прасец, глездн, странична коремна преса.

8. Ще се промени йога практиката ви. Ще изпълнявате позите по-лесно, а дишането ви ще стане по-леко.

9. Ще придобиете самочувствие, защото ще започнете да се чувствате по-комфортно в тялото си. Връзката дух-тяло ще се засили.

10. Ще станете по-устойчиви на предизвикателства. Когато преодолявате трудности и се мобилизирате, за да станете в 05:30 сутринта за джогинг, се чувствате по-способни да се справите с предизвикателствата на живота.

11. В крайна сметка ще се превърнете в един по-силен човек – не само отвън, но и отвътре. Увереността е много силен мотиватор. Само по себе си това е достатъчна причина да смените нивото на тренировките си и да включите към тях и тежести.

12. След 12 седмици тренировки ще се убедите, че талията, ханша и обиколката на бедрата ви не се е променила. Но усещате тялото си по-тонизирано, а стойката ви по-стегната и изправена.  

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser