Преминете към основното съдържание

Капоейра - вълшебният микс

Бразилският моден танц е наслада за духа и за тялото

Танц, аеробика или боен спорт? Можете да тренирате и трите наведнъж, ако се захванете с капоейра! Защото афро-бразилското изкуство съчетава най-различни елементи – не само двигателни, но и музикални, и духовни. Вероятно тъкмо тази разностранност прави капоейра все по-популярна и извън пределите на родината й Бразилия.

Какво представлява

„Не можеш да определиш капоейра с една дума. Обикновено всеки сам си избира какво е тя за него“, казва създателят на Асоциация Капоейра България Валери Иванов. Някои виждат в нея самба, други – бокс, джудо или жиу-жицу, трети – театър, детска игра, музикално представление. „Причината е, че има движения, които са театрализирани, движения, взети от източните бойни изкуства, и много акробатични движения, които стоят в основите на хип-хопа, брейк-денса, включително и суинг-движения, характерни за салсата и тангото. Идеята на това разнообразие е тялото да се използва по всякакъв възможен начин“, обяснява Валери, по прякор Alchimista.

Посвещаване в тайната

Прякорите са част от традициите на капоейра. Имало е времена, в които тя е била незаконна в Бразилия и танцуващите трябвало да крият истинските си имена. Днес прякорите се дават като ритуален жест на приемане в семейството на капоейра. „Това е име, с което те разпознават в тези среди. Обикновено ти го измисля някой от майсторите на капоейра, който е решил, че му напомняш на нещо, или е видял твоя характерна особеност. Това своеобразно кръщене се казва „бачизадо“ и е нещо като посвещаване в капоейра.“

Без напрежение

Усещането за ритуалност дава на играта нейното основно предимство – душевното разтоварване. Също както другите спортове, капоейра действа като отдушник и откъсва от делничните проблеми. „Разликата с тях е, че капоейра е лишена от напрежение. Тя разтоварва, защото нейната философия дава възможност да възприемате света по съвсем различен начин. Това не означава, че капоейра не е сериозна. Просто играта предлага по-леко отношение към сериозните неща“, казва Валери.

Фитнес за всеки мускул

За сметка на това физическото натоварване е съвсем сериозно! То е в пъти по-голямо, отколкото при аеробика или фитнес, и е съчетано с много стречинг. „Така цялото тяло се развива хармонично, натоварва се равномерно и качествено, става по-гъвкаво. От малък се занимавам активно с различни спортове и не съм намерил друг, който да развива физиката толкова комплексно. Движенията са толкова богати, че обхващат всички мускулни групи. Вече над 10 години играя капоейра, а след всяка тренировка имам мускулна треска на различни места, т.е. натоварвам мускули, които дори не съм подозирал, че имам!“ Обикновено тези тренировки са 2-3 пъти седмично, защото според Валери след толкова движение тялото се нуждае от хубава почивка.

Походката „джинга“

Има ли случаи, в които капоейрата да е противопоказна – след определена възраст или при ставни проблеми например? „Като при всеки спорт зависи кой ти го показва. Бариерите са по-скоро психологически. Ако си мислиш, че нещо не е по силите ти, няма как да го направиш.“ В същото време с капоейра се занимават и хора на по 80-90 години. Уважавани са в цял свят, защото са носители на традицията. „Те СА капоейра. Разпознават се дори само по походката, на която в нашите среди казваме „джинга“. Това е начинът, по който се пренася тежестта на тялото, една леко поклащаща се, гъвкава и небрежна походка.“

Урок по музика

И все пак не е задължително да тренирате активно, за да ходите на капоейра. Вместо да усвоявате движенията, можете да се научите да свирите на някой от традиционните инструменти например. Това също има своите плюсове – свиренето на барабан заздравява изключително много ръцете. „Ако всички искат да участват във физическата подготовка, си пускаме музика на запис. Свиренето пък може да стане в отделна тренировка. Но по принцип капоейра е, когато тези неща се случват едновременно.“

Крайната цел

„Няма човек, който да е подготвен за капоейра, независимо колко е здрав или колко други неща е спортувал преди това. Тя просто изисква съвсем друг вид физика и устойчивост на тялото“, твърди Валери. А каква е целта на играта? Победата при капоейра прилича на надиграването на българските народни танци. Идеята не е да удариш другия, а да ограничиш движенията му така, че той да няма ход. Добрият капоейрист например никога не пада на земята. Технически показатели, по които се отбелязва победата, няма. Тя просто се разбира от зрителите. Основният мотив в това надиграване е търсенето на изход, независимо колко трудна е ситуацията. Това дава отражение и в начина на живот на играещите.

За начинаещи

Как изглежда капоейра? Двама човека играят в „рода“ – кръг от хора, които свирят на специфични инструменти и изпълняват песни с цикличен характер. Ролята на кръга е по-скоро символична, напомня за времената, когато капоейра се е случвала спонтанно край лагерните огньове.

Колко човека могат да играят? Минимум двама, защото капоейра е общуване. Съвременни разработки включват трети или дори четвърти човек в кръга, но традиционно в него капоейристите са двама. Няма задължителен брой за сформиране на „рода“.

Какви музикални инструменти се използват? Предимно ударни, включително и всякакви чегъртащи и тракащи инструменти. Много рядко се използват такива, които създават мелодия. Основният инструмент е „атабаки“ – барабан с издължен конусообразен корпус от дъски. Емблематично за капоейра е и „беримбао“ – прилича на лък, за който е закрепена кратуна. Когато почукате струната на лъка с пръчка, кратуната дава резонанс. Свирещият на „беримбао“ държи и кошничка със семена, която при разклащане звучи като... опашката на гърмяща змия!

С какви дрехи се играе? Традиционното облекло на капоейристите е широк бял панталон, пристегнат с въже (цветът му обозначава йерархията в групата, подобно на коланите в източните бойни изкуства). В годините, когато капоейра се е играела само в Бразилия, религиозното облекло там е било бяло. След църква се танцувало направо на улицата и това, че панталонът е останал неизцапан, било знак за високото ниво на капоейриста. Не е задължително обаче да сте в бяло, за да играете капоейра. Важното е да ви е удобно!

След колко време ще можете да танцувате? Максимум след първия месец. В зависимост от собствените ви нагласи и възможности, ще можете да направите някои капоейра-движения още при първите си посещения.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser