С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Нови спортове за ново тяло: ФУНКЦИОНАЛЕН ФИТНЕС

Петра Денчева • 13.06.2018

​Тези тренировки набират все по-голяма популярност и за щастие, у нас също има компетентни инструктори, които могат да съставят такава и за вас

Мускулите работят в комбинации, симулиращи познати вече движения.
Мускулите работят в комбинации, симулиращи познати вече движения. © iStock

Програмата при функционалния фитнес е индивидуална, тъй като се съобразява с различните нужди на всеки клиент. Базира се на дейности и натоварвания, които тялото извършва в ежедневието.

Освен за влизане във форма, функционалният фитнес се прилага и при рехабилитация след операции, а също и при спортисти, които искат да подобрят постиженията си.

Характерно за тренировките

Движенията са от спортове като лека атлетика, тежка атлетика, бодибилдинг, кросфит, аеробика и включват изправяне от седеж, изтласкване на тежест над главата, различни упражнения със съпротивление и т.н.

Упражнения със съпротивление
Упражнения със съпротивление © iStock

Целта е да мускулите да работят в комбинации, симулиращи познати вече движения, за да развият баланса, координацията, издръжливостта и стабилността в съответните серии.

Основно натоварване

В зависимост от вашите цели и програмата, изготвена от инструктора, натоварването може да е повече върху горната или долната част на тялото, или върху коремните мускули.

Най-добрият спорт за вашата зодия

Назад Напред


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE