Преминете към основното съдържание

Помага ли фитнесът срещу депресията?

Сега знаем със сигурност
© Instagram

Фразата „Здрав дух здраво тяло“ се е появила неслучайно – днес тя дори има научно потвърждение. Наскоро проведено изследване доказа, че физическите натоварвания помагат да се справяме с борбата с депресията.

Според The New York Times в хода на триетапно изследване, в което са взели участие около 1500 мъже и жени, било доказано, че физическите упражнения оказват благотворно влияние върху душевното здраве.

В рамките на първия етап лекарите измервали нивото на физическа подготовка на участниците в изследването, също правили и психиатрични тестове преди и по време на експеримента. В резултат се оказало, че участниците с най-ниско ниво на физическа култура са подложени на 75% повече риск да развият депресия в сравнение с хората, които тренират редовно.

На следващия етап била разгледана другата страна: специалистите изследвали хора с вече диагностицирана депресия и това как тяхното самочувствие се променяло след тренировки. Оказало се, че след умерена тренировка тяхното състояние значително се подобрило.

И, за да докажат окончателно, че спортът може да бъде ефективен помощник в борбата с депресията, специалистите изследвали кръвта и биохимичните параметри на участниците, на които се оказало благотворно въздействието на физическите упражнения. В крайна сметка лабораторните анализи показали, че в кръвта им значително са намлели показателите за възпаления, а биохимичният баланс на хормоните в мозъка достигнал нормалното си състояние.

Въпреки всичко на учените им предстои да направят по-задълбочени изследвания. Например, трябва да се изясни какъв вид упражнения и в какво количество помагат за борбата с депресията. Но едно е сигурно – ако ви налегнат черни мисли или ви обхване меланхолия, време е да се отправите към спортната зала.

Автор Люба Вангелова

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser