С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Спорт, вдъхновен от цирка

Петра Денчева • 15.06.2018

Въздушната акробатика извайва цялото тяло и е изтощителна за начинаещите

Aerial Silk (воали във въздуха)
Aerial Silk (воали във въздуха) © iStock

Въздушният танц – без значение, дали е изпълняван на висящи от тавана воали или на обръч – е една от най-красивите и ефирни тренировки и за тялото, и за координацията.

Ще го срещнете в графиците на различните спортни зали като Aerial Silk (воали във въздуха) или Aerial Hoop (когато воалите са заменени от обръч). И двете са разновидности на въздушната акробатика, вдъхновена от цирковото изкуство.

Характерно за тренировките

Комбинират бързина, издръжливост, сила, пластичност и баланс, като средната продължителност на занятията е 60-90 минути.

Aerial Hoop (когато воалите са заменени от обръч)
Aerial Hoop (когато воалите са заменени от обръч) © iStock

Съчетанията се изпълняват на различни височини без допълнително обезопасяване, като при воалите части от тялото се увиват с тях с цел застопоряване и предпазване от падане, а при обръча се изпълняват различни захвати и пируети.

Основно натоварване

Тренировката натоварва цялото тяло и е изтощителна за начинаещите. Но след няколко месеца редовни посещения ще сте способни да изпълните цял акробатичен номер сами. Дотогава очаквайте редовна мускулна треска на ръцете, корема, бедрата и седалището.

Гимнастика за космонавти


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE