С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Градски OLD GLAM и празничен street style

Тереза Восканян • 10.12.2018

Малко преди празниците, не само вхърляме поглед към най-бляскавото десетилетие на миналия век, но и се обличаме вдъхновени от него

Градски OLD GLAM и празничен street style
 © Mango

Модните тенденции от 60-те години на миналия век отново са на върха на популярността.

Какво всъщност представляват тенденциите на това далечно и много интересно време?

Легендарните 60-те години са най-яркото десетилетие в историята на световната мода, свободна и експресивна, период на тържествено шествие на новата вълна.

© Mango

В края на 50-те стилистите, създаващи дрехи изключително и само за младите хора, обикалят света и разпространяват тренди и революционни силуети на лондонските дизайнери.

Ready-to-wear дрехите придобиват популярност, а броят на клиентите на houte couture къщите намалява и те бързо трябва да свикнат с новото време. Но в средата на 60-те години висшата мода укрепва позиците си. Идва време Париж да си отмъсти. Култът към младостта, произхождащ от Лондон, се премества на френския подиум.

Индустриалният подем позволява използването на нови материи и тъкани - винил и синтетика. 60-те стават познати като "космическата ера". Пайети, брокат, изкуствена кожа с косъм - всичко това променя хода на модата. 

© Mango

Тенденциите в края на 60-те години са повлини от хипи движението. Младите хора се противопоставят на социалните и класови различия, расовата дискриминация и войната.

В най-ярка форма тези идеи се проявяват сред представителите на елитната младежка субкултура, създадена от интелигенцията и средната класа. Хипитата се опитват да изградят нова система от човешки взаимоотношения, вярвайки, че пътят към постигането на най-доброто е любовта.

Мъжката мода е по-консервативна от женската мода, но също така има своите промени. Характерно за момчетата на в края на десетилетието са тесните панталони и велурени костюми.

Многобройни субкултури и музикални стилове оказват голямо влияние върху младежката мода на този период. Типичен представител на тази ера е Франк Синатра и неговия jazzy look. 

© Mango

Краят на 60-те години се характеризира с разнообразие и еклектизъм. За първи път много различни стилове и тенденции са в модата - геометрични силуети, унисекс стил, макси и мини дължини, бохемски шик, елементи от етно костюми.

Модата става по-демократична, тя вече не налага строги правила, позволявайки на всеки да покаже своята индивидуалност.

Вижте класически визии от годината на революционната мода в галерията от снимки:

Вдъхновени от блясъка на 60-те

Назад Напред


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE