С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

За какво служат малките копчета на дънките?

Кристиан Пижов • 07.12.2017

Сигурни сме, че поне веднъж сте си задавали този въпрос, или сте се чудили каква е тяхната история и защо са позиционирани около джобовете на дънките ви

За какво служат малките копчета на дънките?

В забързаното ежедневие, все по-рядко човек успява да обърне внимание на малките дейтали. Дори, когато те са свързани с ежедневните дрехи като например допълнителната ивица плат, която прикрива копчетата на мъжките ризи, металните капси на дънките и т.н. Повечето хора са свикнали с тях и дори не им правят впечатление, а други биха казали: "Такъв е дизайнът" и точка. Но някога, тези на пръв поглед ненужни детайли, са имали конкретна цел.
 

През 1853 г. Леви Щраус започва да произвежда гащеризони от дебело платно, което се използвало за направата на палатки, служейки като подслон на американските златотърсачи. Когато запасите от този материал свършили, Леви започнал да използва по мек син плат от френския град Нима (оттук идва и името му - de Nimes). Оказало се, че този плат не е толкова здрав и когато инструментите и парчетата злато, сложени в джобовете, натежавали, панталоните бързо се късали. В продължение на 20 години решение на този проблем така и не се намирало. Но през 1872 г. се появил Якоб Дейвис, който направил кардинално решение и поставил на слабите места медни нитове, които се използвали за конските сбруи. Те съществено удължили живота на панталоните. Якоб искал да патентова изобретението си, но не успял да събере нужните 68 долара, за да плати патента. Затова се обърнал към Леви Щраус с предложение да си поделят сумата.

Така на 20 май 1873 г. Щраус и Дейвис патентовали правото си да произвеждат панталони с метални нитове по джобовете. Само през първата година били продадени повече от 21 000 чифта дънки и дънкови якета. Занитването на джобовете продължило да се използва до 1941 г. Този метод бил забранен лично от президента на компанията Уолтър Хаас, тъй като, докато седял до камината, металът доста се нагорещил и той се изгорил. Според някои слухове, нитовете на задните джобове били премахнати и защото оставяли петна по столовете.

Чак през 1947 г. се завърнали отново на мястото си върху предните джобове. И до ден днешен Levi's използват шев тип зиг-заг с 42 бода. Други марки оставят металните капси дори на задните си джобове. Сега, когато в джобовете на дънките слагаме единствено портмоне, кредитна карта или мобилния телефон, капсите остават само като декоративен елемент.

Деним по френски

Назад Напред


В новия брой

Адриана Скленарикова с ексклузивни снимки и интервю за ELLE България