С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Стилът на шейха Моза - най-влиятелната жена в арабския свят

Тереза Восканян • 11.09.2019

Моза Бин Насер Ал Миснед е активен политически и обществен деятел и истинска стайл икона в Instagram

Стилът на шейха Моза - най-влиятелната жена в арабския свят
 © getty

За арабския свят дръзкият стил на шейха Моза - втората от трите жени на емира на Катар, е винаги обсъждан.

Бившият емир на Катар позволи на втората си съпруга не само да премахне бурката, но и да се намеси в държавните дела. През първите години от семейния живот, съпругата му, която сега е наречена „Сивият Кардинал“ на Персийския залив, се отдаде изцяло на децата. През 2012 г. тя оглави Къщата на Valentino, купена от съпруга си, и започна със социалните дейности.

© getty

Шейха Моза е родена през 1959 г. в катарския град Ал Кхор. Баща ѝ е Насер бин Абдула Ал Миснид, президент на Египет.

На 18-годишна възраст, тя е омъжена за престолонаследника на Катар - Хамад бин Халифа Ал Тани, бивш шейх на Катар. Освен Моза, шейхът, според източните традиции, има още две съпруги. Получилата добро образование Моза се откриява от другите му жени, активно участвайки в обществения живот на своята страна.

Тя основно се занимава с образованието като е председател на Катарската фондация за образование, наука и социално развитие, председател на Висшия съвет по семейните въпроси, Заместник-председател е на Върховния съвет по образование, специален пратеник на ЮНЕСКО за основното и висше образование.

Именно заради работата на шейха Моза са създадени два нови образователни проекта - „Градът на образованието“ и „Детски канал Ал Джазира“.

© getty

Борбата за правата на жените, честите срещи с европейските лидери и любовта към дизайнерските дрехи не изключват спазването на закона на шериата - главата, краката и раменете на Моза винаги са изцяло покрити с дрехи, а функцията на бурката се изпълнява от елегантни женски тюрбани.

Трябва да се отбележи, че дрехите и бижутата ѝ главно са придобити от бутици на европейски марки.

Благодарение на невероятния ѝ моден усет, тя успява да създаде свой разпознаваем и едининсвен по рода си стил с минимално отклонение от религиозните правила. Често можете да я видите в дълги поли или широки панталони, с къси пуловери и якета, винаги допълнени с колан. 

За аксесоари шейха Моза разчита на големи или дълги обеци и "източни" пръстени - големи с още по-големи камъни.

Стилът на шейха Моза

Назад Напред


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE