С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Четвъртата Нощ на театрите ще се проведе на 19 ноември

18.11.2016

„Маратонът започва“

Четвъртата Нощ на театрите ще се проведе на 19 ноември

За четвърта поредна година Нощ на театрите кани почитателите на театралното изкуство да се докоснат до него по един много специален начин. В програмата на Нощта са включени над 100 събития в театри, алтернативни локации, зали, клубове, галерии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Хасково, Казанлък, Кърджали Смолян, Симитли и Търговище.

Популярни лица на българския театър станаха посланици на европейската инициатива Нощ на театрите. Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Деян Донков, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова и Биляна Петринска се присъединиха към посланическия екип на четвъртата Нощ. Всички те застанаха пред обектива на топфотографа Павел Червенков и пресъздадоха своето усещане за Шекспир и Думите. Всеки от актьорите сподели любимия си цитат от Шекспир и добави към него личен коментар, най-близък до неговoто светоусещане. Фотосите, включени в проекта „Нощни персонажи“, ще бъдат представен във фоайето на Камерна сцена в Народен театър „Иван Вазов“, в Квадрат 500 и в Драматичен театър Пловдив. Изложбата се откри официално на 16 ноември в 19:30 ч. във фоайето на Квадрат 500.

"Нощта е дълга е пълна с театър" е посланието на момобилната апликация на Нощ на театрите, която може да бъде свалена безплатно от Google Play и AppStore. Внея може да прочетете всичко, което ще се случва в Нощта на театрите тази година. Приложението е разработено от Мтел и е подарък за всички почитатели на театралното изкуство.

Днес театърът продължава да има значимо място в изкуството на 21 век. Какво мотивира публиката да влезе в театъра и да гледа определено представление? Търсят ли се добавените стойности в театъра и какво всъщност може да се добави към театъра? Как чрез правилна комуникация да се достигне до хората, които имат отношение към театъра, но невинаги имат време да посещават театрални представления? Има ли Нов Ред, който социалните мрежи пишат и през който минава пътят към младата аудитория? Това са малка част от въпросите, включени в дискусията, в която участие ще вземат театрални хора, творчески личности от рекламния бизнес и представители на корпоративната сфера. (17.11.2016, 19:30, Сцена Четвърти етаж, Народен театър „Иван Вазов“, вход свободен)

Официалното видео на 4-та Нощ на театрите гледайте ТУК.

Идеологията на Нощ на театрите

Всяка Нощ е пространство, което излиза извън стандартните рамки, прекрачва своите собствени правила и въвлича хиляди почитатели и зрители. Градовете се превръщат в "сцени" и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл. Нощ на театрите е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 9 години се случва в няколко европейски страни. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). „Европейска Нощ на театрите“ е платфoрма, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Цялата програма за Нощ на театрите може да видите ТУК

Организатори на европейската инициатива Нощ на театрите в България за Фондация „Арт Проджектс“ и Фондация „Асоциация Информбюро“. Четвъртото издание на Нощ на театрите се реализира в партньорство с Мтел, Столична община, Министерство на културата и RIU Pravetz. Творческа агенция на инициативата е The Smarts. А генерален медиен партньор е bTV media group.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE