С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Мариус Куркински представя новия си спектакъл "Синята птица"

18.03.2016

"Посвещавам този спектакъл на онзи човек, който помни своя детски сън", казва той

Постановката "Синята птица"
Постановката "Синята птица" © ПР

Мариус Куркински отново седна на режисьорския стол, за да реализира новия си спектакъл „Синята птица”, чийто автор е Морис Метерлинк. Премиерните спектакли ще се състоят на 24 и 25 март, 2 и 24 април на Голямата сцена в Народния театър.

Зрителите, които ще се доверят на професионализма на Мариус и ще изгледат новия му спектакъл, ще видят някои от най-популярните актьори с роли в него. На сцената ще излязат Рени Врангова, Илиана Коджабашева, Дарин и Деян Ангелови, Валентин Ганев, Албена Колева и др. 

"Посвещавам този спектакъл на онзи човек, който помни своя детски сън. Онзи сън, който го е накарал да обикне светлината. Този сън е сънуван на Бъдни вечер, в чистата нощ преди Рождество Христово", споделя режисьорът Мариус Куркински. 

Постановката "Синята птица"
Постановката "Синята птица" © ПР

 
“На сцената бих искал да покажа хора, поставени в съвсем обикновени и реално възможни житейски обстоятелства, но така, че с едно едва доловимо изместване на обичайната гледна точка към живота на човека и действителността ясно да се проявят техните връзки и взаимоотношения с Неизвестното...”, казва Метерлинк. 

Белгийският драматург, поет и философ Морис Метерлинк, който е носител на Нобелова награда за литература (1911 г.), ще остане като име на твореца създател на символистичната драма и театър. Своята теория за "статичния театър" Метерлинк развива в най-известния си сборник философски етюди „Съкровището на смирените“, според който мълчанието, разкриващо съкровения диалог на душите, е далеч по-важно от десетките изговорени думи. 

Постановката "Синята птица"
Постановката "Синята птица" © ПР

В началото на новия век той преживява духовна и творческа промяна, която се отразява върху творчеството му. На преден план все повече се проявява хуманистичния патос в резултат на който се раждат романтичната трагедия "Монна Ванна“, сатирично-изобличителната творба "Чудото на свети Антоний" и неговата най-светла и философски проникновена пиеса приказката феерия "Синята птица". В началото на Първата световна война, когато германските войски нахлуват в Белгия, вече 50-годишният Метерлинк става един от най-изявените антивоенни публицисти и пише десетки статии срещу войната. 

До края на своя дълъг и плодотворен живот както във Франция, така и по време на емиграцията си в САЩ през Втората световна война, а също и след завръщането в родината си през 1947 г. Морис Метерлинк продължава да пише пиеси, философски етюди, стихове и приказки. Последната му пиеса "Жана д’Арк" е публикувана през 1947 г., а през следващата година излизат мемоарите му, озаглавени "Щастливи спомени". Метерлинк умира в Ница през 1949 г.

Автор: Ирена Късметска


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE