Преминете към основното съдържание

Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2016

Вижте кои са номинираните от различни сфери на изкуството

На 16-и май за седми пореден път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 г. - най-чаканият и престижен приз за млади творци в България. Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, не е строго профилирана, а обхваща селекция от талантливи млади артисти, които творят в различни области на изкуството.

Големият победител ще получи авторската бронзова статуетка, дело на Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв. Членове на журито са 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев”, начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева, водещи имена от културния и обществения живот на България.

Не само победителят обаче ще има стимул за още по-висок полет в изкуството – най- важното е, че всички номинирани получават подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти. В този смисъл истинската кауза на Фондацията стартира след края на Церемонията, когато започват да се реализират мечтите на младите български творци.

Вижте кои са номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016

Нора Ампова – художник, 26 г.

Емоционално искрена с налагaщ собствен стил и силно експресивно чувство, Нора е ярък представител на най-младата вълна от съвременни български художници. Номинирана е заради самостоятелната си изложба “Личните Венери”, представена в София и Варна и заради включването на нейни творби в елитните селекции в Европейския парламент и в изложбата "Образ и подобие" - 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев. Цветна, ярка, ексцентрична, Нора експериментира и често се обръща към класиката с необходимия респект, но и с известна доза любопитство.
 

Георги Димитров- Жожо – китарист, 15 г.  

Следим таланта на Георги още от малко дете. Той би могъл отдавна да е захвърлил китарата, но вместо това върви уверено по стъпките на големите в класическата музика. Фин, съсредоточен, обаятелен, но и много концентриран в свиренето и в мечтите си, той се явява и печели награди на много български и международни конкурси. Последното му голямо признание е Първа награда в престижния международен конкурс “Млади виртуози” и Специална Награда на EMCY- Европейския съюз на младежките музикални конкурси за изключителни постижения. Георги е все още ученик в Музикалното училище в София в класа на проф. Столина Добрева.

Кирил Буховски – драматург, сценограф, актьор, 25 г.

Ето че има светлина и в тунела на българската млада драматургия. Кирил е всестранно развит артист - рисува прекрасно, занимава се със сценография и с актьорско майсторство, но е забелязан от членовете на Фондацията преди всичко заради първия си драматургичен текст “Ние сме вечни”, който печели първа награда и реализация на сцената на Театър „София“ под режисурата на Василена Радева. Кирил Буховски вече е готов и с втората си пиеса за живота на емигрантите ни в Лондон, с което показва, че интересът му към драматургията се развива и не е случаен.
 

Деница Даринова – актриса, 27 г.

Свободен и независим творец, Деница е от онези специални актриси, с които всеки режисьор иска да работи. В последните няколко години изигра много и разнообразни характери. Интересна, различна, себеотдайна, щура, Деница не само играе, но и пее завладяващо. Номинирана е заради умението си да влиза с лекота в различни образи, заради органиката и естествеността и заради смелостта й да участва непрекъснато в провокативни независими театрални проекти, бъдещето, на които дори не е ясно.


Павел Веснаков – кинорежисьор, 28 г.

Всяка година Павел прави все по-силен късометражен филм, привлечен от тъмната страна на реализма. Като сценарист и режисьор е изключително фокусиран върху желанието си все още много млад да заснеме и първия си пълнометражен “Спасителят в прахта”, който е в подготовка и търсене на финансиране. Номиниран е заради ясно изразения си кинематографичен стил. Филмът му “Чест” печели едновременно Голямата награда и номинация за Европейските филмови награди в Клермон-Феран, Франция - нещо непостигано досега от друг български режисьор.

Преди година Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015 отиде при виртуозните братя цигулари Мартин (16 г.) и Александър (14 г.) Зайранови. Специалната награда на главния партньор на Фондацията - УниКредит Булбанк тогава спечели художника Андрей Хамбарски, който вече реализира своя самостоятелна изложба.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, България Мол и Нова филм и с подкрепата на Национален Дарителски фонд 13 века България, Мост Енерджи АД и винарска изба Етно. Публисис България е официален комуникационен партньор на Фондацията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser