С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Постановката "Корабът Нощ" събира на една сцена четири уникални актриси

22.04.2016

То е поклон към великите, обречени, любовни истории.

Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева
Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева  © Явор Веселинов

Четирите забележителни актриси Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева са звездите в новата постановка на режисьорите Яна Бориова и Стилиян Петров "Корабът Нощ", която е по текстовете на Маргьорит Дюрас. Представлението ще се играе на 10 май в театър "Азарян."

© Явор Веселинов

„Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия  и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното... „Корабът Нощ“ е поклон към великите, обречени, любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив“, споделя Яна Борисова.

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории... Кой е този глас? Откъде идва? Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас. Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог. От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество. Има еротична тайна. И човек в еротичен бяс. Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“, допълва на свой ред Стилиян Петров.

Автор: Ирена Късметска


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE