С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Шестото издание на АСТ Фестивал за свободен театър е под надслов “БАЛ с каски”

21.10.2016

Асоциация за свободен театър представя селекция от спектакли на независимата свободна сцена у нас и в чужбина

Шестото издание на АСТ Фестивал за свободен театър е под надслов “БАЛ с каски”

От 11 до 17 ноември в София и ще се проведе АСТ Фестивал за свободен театър, който ще представи селекция от спектакли от независимата театрална сцена през последната година у нас, плюс четири международни спектакли от световна величина.

Най-активната организация за развитие на независими сценични изкуства у нас Асоциация за свободен театър (ACT) за шеста поредна година подготвя АСТ Фестивал за свободен театър, на който ще покаже 10 от най-отличените български и 4 международни представления, станали определящи за световната независима сцена през последните години. 10-те български спектакли в програмата на фестивала са представителна селекция от българската изпълнителска сцена, продуцирани в периода 2015 – 2016 и избрани от селекционна комисия в състав: Снежина Петрова (актриса и преподавател), Демна Димитрова (журналист) и Войн де Войн (визуален артист).

За първи път тази година ежегодното събитие идва с нов формат и с цели 7 фестивални дни, и представя първото си международна издание, което ще посрещне чуждестранни спектакли от Германия, Франция и Полша.

Мотото на тазгодишното шесто издание на фестивала е “БАЛ с каски“ - празник на свободната творческа воля и будното самосъзнание на независимите артисти. През 2016-та фестивалът насочва вниманието към ситуацията в света около нас, като същевременно с това отбелязва артистично пиршество на естетическото разнообразия.

Освен представления, седемте фестивални дни ще включват още форуми, работилници, срещи за международни артисти и професионални събития, представящи проекти и конкретна визия за близкото бъдеще на независимата сцена у нас. В изданието ще вземат участие международни гости от Германия, Франция, Полша, Любляна, САЩ, Македония и други държави, развиващи свободната изпълнителска сцена.

Вдъхновението на организаторите на фестивала за тазгодишната тема “Бал с каски” идва от значението на фестивалите в световната културна история. В ситуации на огромни социални, политически или икономически катаклизми, хората винаги са намирали спасение в празника. “Балът” днес се случва в подобна ситуация на всеобща тревожност и постоянна промяна на светa около нас. Във време на катаклизми, тероризъм, ескалация на напрежение, несигурности и крайности, АСТ Фестивал идва да oтбележи артистичното пиршество на естетическото разнообразие. Фестивалът е празник, които чества съвременните функции на театъра, а именно: да задава актуални въпроси и не винаги до предлага “точните” отговори; да свали маските, които са ни наложeни, но да бъде готов да постави каските, които понякога са необходими.

Асоциацията за свободен театър организира АСТ Фестивал за свободен театър от 2011. За 5 години фестивалът се налага като ежегоден форум и „витрина“ на театралните продукции, създадени на проектен принцип у нас. В неговите рамки, освен представяне на свободната продукция пред публика, се провеждат обучителни семинари, дискусии, лекции.

АСТ Фестивал за свободен театър 2016 е финансиран от Столична програма “Култура” на Столична община за 2016 г. и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Проектът се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

АСТ Фестивал се реализира в партньорство с: ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата, Фондация „Арт офис“, Гьоте-институт България, Френски културен институт България, Полски институт в София, Център за култура и дебат “Червената къща” и Derida Dance Center.


В новия брой

Не сме идеални! Но в това ни е чарът