С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Tеатър с кауза: "10 минути само за теб"

27.04.2018

Актрисата Искра Радева застана зад социално-значимата инициатива за профилактика на рака на маточната шийка

Tеатър с кауза: "10 минути само за теб"
 © press

Театър „Искри и сезони” представи спектакъла „Втори меден месец” в подкрепа на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка.

Актрисата Искра Радева и нейният екип застанаха зад социално-значимата инициатива, която се организира от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD.

Кампанията има за цел да предостави актуална информация за заболяванията, причинявани от човешки папиломавирус (HPV), да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

„Застанах зад тази кауза, тъй като е изключително важна. Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България и според тревожната статистика всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Всяка година над 1 000 български жени развиват рак на маточната шийка, като в почти 100% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус. Крайно време е да обърнем вниманието на обществото към това заболяване и да вземем мерки за предотвратяването му”, каза Радева.

© press

Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката сподели: „В България Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка се прилага от 2012 г. и се финансира с обществени средства. Програмата дава възможност да се защитят младите момичета от появата на болестта чрез осигуряване на безплатна ваксинация за 12-годишните и 13-годишните момичета. Ваксината срещу рак на маточната шийка се поставя двукратно през определен период от време от личните лекари. Въпреки това по-малко от 5% от момичетата на България са имунизирани”.


В новия брой

Не сме идеални! Но в това ни е чарът