С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как 3D принтерите заслужиха мястото си на модния подиум

21.10.2016

3D принтирането дава началото на една нова ера в света на мода и вече можете да имате всичко, достатъчно е само да си го представите...

threeASFOUR
threeASFOUR © IMaxTree

Всички сме гледали клипове на Lady Gaga, сега се сетете за онези супер странни обувки на адски висок ток, които карат Окобото (обувките на гейшите) да изглежда направо като по-удобна версия на crocs-овете. Именно! Няма как да не сте им обърнали внимание! Точно тези обувки са дело на 3D принтерите.

Основната идея на тези принтери, поне в света на модата, е да изработват зададените им от дизайнера сложни форми от различни материали, т.е. да дадат скелет, върху който след това дизайнерът може да прави каквото си поиска. Употребата им става все по-разпространена не само в света на модата, но и в много други сфери като медицина, архитектура, автомобилна индустрия и т. н.

Отскоро се наблюдава вплитането на 3D елементи в дрехите. Изцяло принтираните дрехи се използват главно във висшата мода засега и се приемат за много екстравагантни заради твърдостта и сложните им форми. С напредването на времето и иновациите формите вече започват да се "разчупват" и да стават по-лесно подвижни. Скоро модата ще влезе в дома на всеки, който поиска и не говоря за досадното вдяване на конеца и натискане на педала на шевната машина, а за 3D принтерите, които могат да изобретят всяка форма коята си представите!

3D принтерите стъпиха на модния подиум, след като Карл Лагерфелд заложи именно на тях за представянето на нова версия на класическия костюм на Шанел по време на седмицата на модата в Париж през 2015. Преди хазартната стъпка, която предприе главният дизайнер на Шанел, употребата на "3D принтиране" и "мода" в едно изречение би разсмяла дори някой от най-авангардните дизайнери. "Идеята е да вземем най-портретното сако от 20-ти век и да го преобразим във версията му на 21-ви век, което на практика в момента на създаването му изглежда невъзможно"- споделя Лагерфелд.

На тазгодишната седмица на модата в Ню Йорк модната къща threeASFOUR показа рокли изработени с помощта на 3D принтери. Авангардните дизайнери Габи Асфор, Ади Джил и Анджела Донхаузер правят 3D роклите от колекцията си "Биомимикрията", вдъхновена от биологични форми, по-разтегаеми и по-лесно подвижни с помощта на наноподсилен еластомер. Дизайнерите на threeASFOUR искат да покажат, че за въображението няма граници особено щом то се отнася до модата.

© IMaxTree

Така 3D принтирането дава началото на една нова ера в света на модата вече можете да имате всичко, достатъчно е само да си го представите... Е, и да се научите да работите с 3D принтера, разбира се.

3D дрехи от модния подиум в Ню Йорк

Назад Напред

Автор Алекса Тодорова


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE