С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Pantone определи новите 10 цвята за следващата пролет

16.09.2015

В палитрата доминират спокойни оттенъци, но има и ярки цветове

Новите цветове за пролет-лято 2016 според Pantone
Новите цветове за пролет-лято 2016 според Pantone © iStock

Ежегодно компанията Pantone избира основния цвят на годината, както и определя кои са основните преобладаващи цветове на всеки сезон. 10-те нови цвята на следващата пролет са вдъхновени от изкуството (работите на Пабло Пикасо, Анри Матис, Франк Стела и други) и от нарастващото желание на хората да си починат от технологиите, както и от факта, че все повече страни отварят границите си и светът се прверъща в едно голямо динамично пространство.

В палитрата доминират неутралните, спокойни и естествени нюанси, но има и няколко ярки цвята. Списъкът с имената им е следният:

Rose Quartz – нежно розов

Peach Echo – меко прасковено

Serenity – светлосиньо

Snorkel Blue – яркосиньо

Buttercup – наситено жълто

Limpet Shell – цвят на морски вълни

Lilac Gray - сиво-лилаво

Fiesta – ярко и наситено червено

Green Flash – ярко зелено

Iced Coffee – оттенък на кафе с лед

Избраните от Pantone цветове показват, че в модата постепенно се размиват границите между половете: мнението на специалистите е, че тези цветове и нюанси могат да бъдат използвани както от мъжете, така и от жените.

© Pantone

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България