Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Ароматни подправки помагат на храносмилането

13.11.2017

Нищо не улеснява така бързо и ефикасно храносмилателния процес както някои подправки, които лесно можем да включим в многобройни рецепти. Пет от тях са истински шампиони!

Ароматни подправки  помагат на храносмилането
 © iStock

Най-честите симптоми, които могат да бъдат облекчени с помощта на ароматните билки, са подуване на стомаха, чувство за тежест, киселини, стомашни болки, синдром на раздразненото черво, разстройство.

Аюрведа съветва

Според древната лечебна система пет подправки имат най-силен положителен ефект върху храносмилането – семе от копър, кориандър, кимион, кардамон и пресен джинджифил. Тези билки укротяват „огъня” в стомаха, стимулират храносмилателните ензими и метаболизма на мазнините и захарите, намаляват подуването и газообразуването. Могат да се използват за готвене, да се консумират като отвари или да се прилагат под формата на ароматни масла.

Малко история

Подправки са били използвани заради лечебните си свойства през петото хилядолетие преди Христос в Месопотамия. От още по-стари праисторически времена в гробове са намерени зърна ким. Кимът е използван и при балсамирането на телата на покойниците в Древен Египет. В Древен Рим пък се смятало, че чесънът удвоява силите на гладиаторите. Древните римляни употребявали мента против стомашни болки, а зелен анасон - за добро храносмилане, но и като афродизиак.

През Средновековието салвията е помагала при безплодие, главоболие и стомашни колики. В тази епоха всички манастири разполагали с градини, в които се отглеждали билки и ароматни лечебни треви, от които монасите приготвяли лечебни мехлеми и сиропи. В Азия от най-древни времена растенията се смятат за лекарства. 

Вижте, кои са те:

Ароматни подправки за храносмилането

Назад Напред

 


В новия брой

Кийра Чаплин на корицата на декемврийския брой на сп. ELLE