С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Да подсладим летните дни

Тереза Восканян • 28.05.2018

Запознайте се с популярните заместители на захарта

Да подсладим летните дни
 © iStock

Преди време подсладителите са били за пациентите с диабет, но сега те активно са използвани и в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, а любителите на диетите без тях просто не могат.

Най-често подсладителите са използвани и в любимите ни газирани напитки като така те стават възможно най-безопасни за тези, които се стараят да поддържат здравословен живот, далеч от захарта и всичките негативи, които носи нейната консумация. 

Все повече и повече потребители търсят алтернативата на захарта, която ще направи живота им точно толкова сладък, но в същото време без последвалите негативи за здравето.

© iStock


6 АЛТЕРНАТИВИ НА ЗАХАРТА


Днес индустрията предлага широка гама заместители на захарозата. Производителите застават убедено зад тяхното превъзходство над бялата захар, от която подсладителите се различават почти по всички параграфи с изключение на сладкия вкус.

Има две основни групи подсладители. Първият от тях са полиолите, които включват ксилитол и еритритол, които стават все по-популярни.

Вторият е така наречените интензивни подсладители, сред които са аспартамът, ацесулфам К (калий) и сукралозата. 

Това разделение е свързано с различните свойства, с които се характеризират подсладителите.

Аспартамът е една от най-изпозлваните заместители на захарта. Той се използва в редица хранителни продукта и напитки по цял свят. Стотиците проучвания сочат, че е безопаснен за деца, бременни и кърмещи жени, както и за диабетици. Одобрен е от Здравната федерация на САЩ по храните и лекарствата (FDA), Световната здравна организация (СЗО), както и над 100 други регулаторни  организации.

СВОЙСТВА НА ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ

Вкусът е сладък или по-сладък в сравнение със захарта

От гледна точка на сладостта по отношение на захарозата полиолите отстъпват на изкуствените заместители, които многократно изпреварват, както ксилитола, така и бялата захар.

Калорична стойност

В сравнение със съдържанието на калориите в захарозата (4 kcal на грам), както полиолите, така и изкуствените подсладители се характеризират с по-ниска енергийна стойност. Въпреки това, полиоли със съдържание на калории от около 2,4 kcal на грам губят до некалоричните синтетични вещества.

Допустим дневен прием (ADI)

Количеството на веществото (в милиграми на килограм телесно тегло на ден), при поглъщане ежедневно през целия живот, не предизвиква странични ефекти при експерименталните лабораторни животни - това е дозата на ADI. Тя се определя само за изкуствените подсладители. Полиолите се считат за естествени съединения, чието използване не изисква ограничения. В допълнение, повечето добавки към храната са "контролирани" от принципа quantum satis - "можете да постигнете желаната сладост в ниски дози".

Прахообразна форма

Повечето изкуствени подсладители и наличните в търговската мрежа полиоли се използват под формата на прах - точно като бялата захар. Това прави удобното измерване, съхраняване и продажба на стоки.

 


В новия брой

Колко е лесно да бъдем щастливи през есента!