С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Ефективен ли е плацебо ефектът

Тереза Восканян • 09.08.2019

Само със силата на мисълта човек може да накара организма си да произвежда аналгетични молекули, опиати, антибиотици!

Ефективен ли е плацебо ефектът
 © iStock

Мозъкът произвежда плацебо ефекта в очакване на терапевтична полза от определено лекарство или от хирургическа операция. Всички медикаменти, дори най-скъпите и сложните, дължат около 30% от ефикасността си на него. При лекарствата за ментални болести тези проценти нарастват до 60.

Плацебо ефектът е толкова убедителен, че може да предизвика алергия, дори продуктът да не съдържа никакъв алерген.

Доколко ще подейства зависи от различни фактори като начина на прием /през устата или с инжекция/, цвета на хапчето, отношенията с лекаря, който го е предписал, личната убеденост в ползата от лекарството и пр.

Плацебо продуктът активира същите мозъчни зони като лекарството.

Вярата в обезболяващия ефект на едно хапче води до освобождаване на ендорфини в мозъка. Така може да се повлияе не само на болката, но и на киселинността в стомаха, кръвното налягане, броя на белите кръвни телца, депресивните състояния, смущенията, свързани с болестта на Паркинсон, астмата, кашлицата и т.н.

 


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE