С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Храна срещу бръчки

19.12.2014

Менюто за красота доказано работи! Какво да включите в него?

Храна срещу бръчки

Авокадо

Висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс, авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Идеално! Съдържа белтъчини и омега-6-ненаситени мастни киселини, което го прави превъзходен заместител на месата и млечните продукти. Изключително богато е на витамини К, А, С, D и Е и на минерали като калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Освен това в авокадото има фибри, които ускоряват изхвърлянето на токсини, водещи до преждевременно стареене. Може да се сервира сурово в салата или като съставка на различни предястия, основни ястия, сосове или десерти. Маслото от авокадо пък се използва широко в козметиката, тъй като защитава клетките от свободните радикали и подобрява текстурата на кожата.

Куркума

Освен подправка в източната кухня, куркумата е често използвана и като лечебно средство. Активната съставка е куркумин, познат на учените с противовъзпалителните си качества. Той усилва синтезирането на антиоксиданти и забавя образуването на бръчици и фини линии. Подправката ускорява метаболизма и изгарянето на излишните мазнини и спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Използва се най-често в ястия с ориз, зеленчуци, яйца и дори в смутита.

Зеленчуков фреш

Зелените фрешове са особено полезни, твърди д-р Норман Уокър. Според него варената и обработвана храна поддържа организма, но соковете го пречистват и възстановяват. Усвояват се от тялото само 15 минути след приема и го насищат с антиоксиданти, ензими, кислород, хлорофил, витамини и минерали. 200 мл зелен сок се равнява на две големи салати без дресинг.

ELLE съвет: Съобразявайте се със сезоните – през лятото изцеждайте краставици, копър, джоджен, домати, маруля, а през зимата – спанак, мента, целина, цвекло, моркови, зеле, ряпа, алабаш, хрян, зелен фасул. Може да добавите и малко цитруси, които ще подобрят вкуса и ще помогнат да предотвратите окисляването.

Арктическа пъстърва

Известно е, че сьомгата е богата на омега-3-мастни киселини и затова присъства неизменно в почти всяко диетично меню. Но не е задължително да се ограничавате само с нея. Арктическата пъстърва, херингата, скумрията и сардините съдържат същия изграждащ мускулите протеин, но са значително по-евтини. Ако изберете арктическата пъстърва, ще подпомогнете и околната среда, тъй като тя се отглежда в специални екологично решени развъдници. Омега-3-мастните киселини доказано намаляват холестерола и триглицеридите, регулират метаболизма и не на последно място спомагат за усилване на еластичността на кожата. В допълнение арктическата пъстърва съдържа и каротеноиди, които защитават кожата от слънчевите лъчи.

Хайджики

Сушито от години е известно като полезна морска храна, но ако искате истински прилив на енергия, нека в порцията ви да добавят хайджики. Това водорасло с черно-синкав цвят прилича на спагети, но съдържа 14 пъти повече калций от млякото. Морските водорасли са богати на йодин, който увеличава синтеза на хормона тироксин в щитовидната жлеза и подсилва метаболизма. Също така 40% от състава на хайджики са фибри, които подпомагат регулирането на хормоните и засилват пречистването на черния дроб. Хайджики много напомнят на паста и са подходящи, когато сте на стриктна глутенова диета. Лесно се приготвят, просто ги накиснете за 20 минути във вода, след което се сваряват за 10 минути като обикновени спагети.

ELLE съвет: Пробвайте салата от хайджики, авокадо и тиквени семки.

Конопено семе

Семето от конопа е една от супер храните – съдържа 35% протеини, 47% полезни мазнини, с идеален баланс от омега-3 и омега-6-мастни киселини, както и 12% въглехидрати. Също така е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В, D и К и на минералите калий, магнезий, сяра, калций, желязо, манган, цинк, силиций, германий и хром, което го прави изключително разкрасяваща храна, защото подпомага синтеза на колаген и еластин и подобрява стегнатостта и блясъка на кожата.

ELLE съвет: Препоръчваната доза е 50-100 г на ден (в зависимост от съдържанието на протеини в останалата храна), а за атлети – до 150-200 г (става въпрос за количество небелено семе, ако е белено дозата се намалява). Желателно е да се консумира сурово, тъй като при топлинна преработка се унищожават съдържащите се в него деликатни масла. Белено, семето може да се яде самостоятелно или в салати. Ако е небелено, то се накисва, за да се намалят ензимните инхибитори, после се смила с вода и се прецежда. Резултатът е чудесно питателно мляко.

Хлорофил

Универсален антидот на здравните ни „грехове“! Открития показват, че ако обичате да пиете кафе, хлорофилът ще помогне да обезсилите неговата киселинност. Ако пиете алкохол, ще подпомогне за по-бързото му преработване от организма ви. Ако се храните с не-органична храна, ще усили изхвърлянето на токсините. Ако не сте изкушени от нито един от горните навици, просто ще подсили жизнената ви енергия. Хлорофилът е органично съединение, което се съдържа във всички зелени растения, включително и синьо-зелените водорасли. По химическата си структура наподобява хемоглобина. Разликата е, че централният атом в молекулата на хлорофила е магнезий, докато при хемоглобина е желязо. Хлорофилът има доказано антиоксидантно, противовъзпалително и силно регенериращо действие. Ще го откриете като добавка в течно състояние и под формата на таблетки.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE