С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хранете се, за да отслабнете!

24.02.2015

Запознайте се с най-новата хранителна пирамида срещу затлъстяване

Хранете се, за да отслабнете!
 © Shutterstock

Звучи невероятно, но е факт: колкото по-разнообразно и здравословно е менюто ви, толкова по-бързо ще стопите излишните килограми. Твърдението е на австрийски диетолози и лекари, които заедно разработиха най-новата хранителна пирамида за националната кампания в страната срещу затлъстяването. Според тях повечето диети лишават организма ни от жизненоважни вещества и не са препоръчителни през зимата, когато всяка клетка от тялото ни се нуждае от енергия и допълнителна защита. Правилното решение е: яжте от всичко, комбинирайте правилно и ще влезете във форма.

Избирайте мазнините

Качествените мазнини, използвани в малки количества са незаменими, защото важните за един организъм мастни киселини не могат да се самообразуват. Те се доставят от растителните масла. Прекомерният прием на мазнини обаче може да доведе до наднормено тегло и сърдечно-съдови заболявания (това се отнася най-вече за животинските мазнини).

Съвет: При консумирането на месо, наденички, сирене и други млечни продукти ограничете мазнините и ги заменете с обезмаслени храни. Кулинарната обработка на храната да става без мазнини: чрез задушаване или варене в дълбок тиган или чрез печене на скара. Ежедневно използвайте не повече от 1-2 с.л.масло/маргарин и 1-2 с.л. растителна мазнина.

Сладката страна от живота

В здравословната и хармонична концепция за хранене сладкишите не са изключени. Важно е обаче да им се наслаждавате в малки количества. Защото освен захар, те често съдържат и много мазнини.

Съвет: Атрактивна алтернатива на сладкишите са пресните плодове.

Заредете се с енергия

Богатите на нишесте храни като хляб, тестени закуски, макарони, ориз, царевица, леща и картофи имат за цел да доставят на организма голяма част от необходимата за деня енергия. Посягайте към хляба няколко пъти през деня, а в дневното си меню включете поне една порция тестени храни, ориз, зърнени храни или картофи. Една порция отготговаря на 1-1,5 филии хляб или хлебно изделие (50 гр), 5-6 с.л. овесени ядки (50-60 гр), 200-250 гр макаронени изделия, 150-180 гр ориз или варива, 200-250 гр картофи (3-4 средно големи картофа).

Съвет: Използвайте пълнозърнено брашно вместо бяло. Освен важните баластни вещества, то ни снабдява с витамини, минерали и други важни растителни вещества и не влияе силно върху кръвната захар.

Повече пресни плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците стоят в основата на балансираното хранене. Те са богати на витамини, минерални вещества, микроелементи и т. нар. биоактивни субстанции, които са оптимални за здравето ни и се грижат за добрата форма. Приемайте поне по 3 порции зеленчуци и 2 порции плодове дневно. Една примерна порция може да съдържа 100 г сурови или 200 г варени зеленчуци, 1 плод (около 125 г). Една порция зеленчуци може да се замени с 1/8 л плодов или зеленчуков фреш.

Съвет: Започнете деня с парче плод, например добавено към порцията мюсли.

Плодовете и суровите зеленчуци са идеални за залъгване на глада между отделните хранения. Една свежа салата или порция зеленчуци идеално ще допълнят обяда ви. Зеленчуци като пипер, домати или краставици са превъзходна гарнитура към закуската, а топлата вечеря най-добре гарнирайте с обилно количество задушени зеленчуци.

Месото - умерено, рибата – редовно

Макар че месото, наденицата и яйцата зареждат организма с необходимите му белтъчини, те са богати и на холестерол. Рибата - напротив, доставя също толкова важни белтъчини, но рибното масло е богато на омега-3-мастни киселини, които се грижат за сърцето ви.

Съвет: Консумирайте месо и наденица най-много 2-3 пъти седмично. Предпочитайте рибата: в менюто ви тя трябва да присъства поне 1-2 пъти седмично. Мазните риби като херинга, тон, сардина, скумрия и сьомга са за предпочитане. Те съдържат голямо количество мастни киселини, които се грижат за сърцето ви. Не прекалявайте с яйцата - до 3 седмично.

Пийте правилно

Правилното пиене стимулира способността ви за концентрация и работоспособност. Всеки ден консумирайте поне по 1,5 литра неподсладени и безалкохолни течности.

Съвет: Най-подходящи за утоляване на жаждата напитки са водата, неподсладените билкови и плодови чайове и разредените фрешове от плодове или зеленчуци. Имайте предвид, че кафето и алкохолните напитки служат за удоволствие, а не за утоляване на жаждата!

Всеки ден мляко

Във всекидневното ви меню основно присъствие трябва да имат млякото и млечните продукти. Поне три порции на ден, като една порция се равнява на една чаша мляко, една кофичка кисело мляко (250 гр.), 200 гр. извара или 50 гр. сирене.

Съвет: Избирайте обезмаслените сирена!

Гответе здравословно

Варете зеленчуците при възможно най-ниска температура и за възможно най-кратко време. Само така ще запазите естествения вкус на храната и нейните хранителни й качества.

Съвет: Повечето пресни плодове и зеленчуци са ценни, когато са в сезона си. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място и ги приготвяйте непосредствено преди консумиране. Приготвяйте храната си чрез задушаване в малко количество вода или варене. Не изхвърляйте водата, в която сте варили зеленчуците, а я използвайте при готвене, защото зеленчуковият бульон съдържа ценни минерални вещества.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE