Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Хранителни тандеми за повече енергия

06.12.2017

За да се чувстваме добре тонизирани и да имаме сили за ежедневните задачи е важно не само добре да подбираме това, което ядем, но и правилно да съчетаваме продуктите.

Хранителни тандеми за повече енергия
 © iStock

Така можем да направим полезното още по-полезно и да намалим вредните свойства на някой продукт 

Важно е да знаете, че има съчетания между продукти, които добавят допълнителни ползи, отколкото имат тези продукти, когато се консумират по отделно. Представяме ви някои много добри комбинации, те ще ви заредят с енергия и ще имат ползотворен ефект върху здравето ви.

Моркови и гуакамоле

Салатите са богати на полезни хранителни вещества, но добре подбраният дресинг може да направи от доброто още по-добро. Да хапвате зеленчуците, овкусени със зехтин, допринася за усвояването от организма на повече каротеноиди като ликопена и бетакаротена, които са много полезни за зрението и предпазват от ракови заболявания. Добавянето на яйца, сирене и ядки към салатите има почти същия ефект както добавянето на авокадо. Според изследване, когато към салатата има и авокадо, организмът усвоява 4,4 пъти повече ликопен и 2,6 пъти повече бетакаротен, отколкото ако зеленчуците се консумират без авокадото. Ако салатата не се овкуси с пълномаслен дресинг, организмът ще абсорбира незначително количество каротеноиди. Ето защо за здравословна закуска опитайте зеленчукови пръчици (например морковени) с гуакамоле.

Фъстъчено масло и препечена филия

Тази комбинация е не само вкусна, но и с много добри хранителни свойства. Съчетанието на фъстъченото масло с хляб осигурява 9 есенциални аминокиселини, които тялото ни не може да синтезира и които трябва да си набавяме с храната, предимно от продукти с животински произход. Ако сте на вегетарианско меню, добър вариант е да съчетавате зърнени храни с бобови растения и варива. Чудесни комбинации са препечена пълнозърнеста филия с фъстъчено масло; леща с ориз; питка с хумус или царевична тортиля с пържен боб.

Киноа и магданоз

Повечето растителни продукти съдържат желязо, но в растенията то е от вида „не-хем“, което не се усвоява много добре от организма, за разлика от намиращото се в месото, което е от вида „хем“. Витамин С подпомага да се абсорбира по-голямо количество от желязото, което е в храните с растителен произход. Можете да опитате вкусна салата табуле с киноа, която ще зареди тялото ви с така нужното му желязо. Смесете ½ ч. ч. сварено киноа с ½ връзка магданоз, който е богат на витамин С. Добавете още 2 нарязани домата и подправете с прясно изцеден лимонов сок – на вкус. Овкусете със зехтин и по желание с 2-3 стръка пресен лук.

Диня и халуми

Как да обърнете храна с висок гликемичен индекс в такава с нисък гликемичен индекс? Просто добавете протеин. Ето защо е добре да хапвате любимата диня, която е с висок гликемичен индекс, в комбинация с тънки резени сирене халуми, което е богато на протеини. Друг добър вариант е съчетанието манго и кисело мляко. Когато ядете храна с висок гликемичен индекс, глюкозата се освобождава бързо в кръвта. Добавяйки източник на протеини или фибри, вие забавяте този процес и така можете да поддържате по-стабилни нива на кръвната захар.

Сьомга и броколи

За доброто усвояване на калция от храната, е необходим витамин D. Можете да си приготвите здравословна и вкусна хранителна комбинация от богатата на витамин D сьомга и богат на калций зеленчук като броколи или салата снежанка. Ако обичате пушена сьомга, яжте я заедно с костите за допълнителна порция калций.

Месо на скара и розмарин

Ако обичате пържола, приготвена на барбекю, но се притеснявате от наличието на канцерогенни хетероциклични амини в печеното на скара месо, поръсете стека с розмарин. Американски учени са установили, че тази подправка съдържа антиоксиданти, които поглъщат свободните радикали от месото и по този начин намаляват количеството на вредните хетероциклични амини. Друг добър вариант е да използвате розмарина в маринатата, в която престоява месото преди печенето.

© iStock


В новия брой

Кийра Чаплин на корицата на декемврийския брой на сп. ELLE