Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Как да се храним, когато бързаме?

19.04.2017

Когато времето не стига, храненето само увеличава стреса: как да избегнете този проблем

Как да се храним, когато бързаме?
 © iStock

Работа, пазаруване, фитнес, домашните на децата... Можем ли да се храним здравословно, когато времето не стига за нищо?

КОЛКО КАЛОРИИ НА ДЕН СА НИ НУЖНИ?

Това зависи от физическата активност. При жената тя изисква средно около 2000 калории. Но това е само количествената страна на въпроса за здравословното хранене. Необходимо е също да има баланс между протеините, глюцидите и липидите в консумираните хранителни продукти.

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ – ПО 5 НА ДЕН?

Повечето от нас познават тази максима, но не е лесно да я изпълняваме, а и въпросът за количеството крие неизвестни. Всъщност е съвсем просто – една порция плодове или зеленчуци е 80 грама. Като обем това се равнява на топка за тенис. Значи достатъчно е да консумираме по 5 такива „топки” от различни плодове и /или/ зеленчуци. Внимавайте с производните – ако един портокал тежи около 150 г, тоест равнява се на две порции, то два портокалови сока нямат същата стойност. Плодът трябва да е изяден цял, заедно с фибрите, за да гарантира добро засищане.

КАКВО ДА ХАПНЕМ В ОФИСА?

Ако трябва да си вземете нещо от къщи, това може да е една смесена салата, която да съдържа ориз, макарони или царевица. Добавете различни зеленчуци и източник на протеини – шунка, яйце или риба тон. Като включите в менюто си и едни плод, можете да смятате, че сте хапнали балансиран обяд. Не се хранете прекалено бързо. В случай, че обядвате в ресторант, изберете порция месо със зеленчуци и ориз или спагети. От време на време можете да си позволите десерт, най-добре плодов.

ЗДРАВОСЛОВЕН САНДВИЧ – СЪЩЕСТВУВА ЛИ?

За да няма в какво да го упрекваме, един снадвич трябва да съдържа пълнозърнест хляб, зеленчуци и шунка, яйце или риба. Когато го приготвяте сами, бъдете пестеливи с маслото. Опасността при сандвичите идва от еднообразието, затова те трябва да останат просто един от вариантите за обяд, а не единственият.

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ВИНАГИ В ЗАПАС?

В кухненските шкафове винаги трябва да имате спагети и ориз, подходящи и за топли, и за студени ястия. Не ги варете прекалено дълго, защото така се повишава гликемичният им индекс. Нужни са ви също консерви белени домати, консерви риба /сардина, скумрия, тон/. Балансираното хранене е невъзможно и без зехтина. В хладилника ви пък е добре да се намират немазна шунка, твърдо сирене, яйца.

 


В новия брой

Кийра Чаплин на корицата на декемврийския брой на сп. ELLE