С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как лесно да подсилим имунната си система

03.02.2019

Това е постижимо с добро настроение, достатъчно сън, повече движение и подходяща храна. Ето, според специалистите, четирите най-важни фактора, които укрепват защитните сили на организма.

Как лесно да подсилим имунната си система

Да подсилим защитните си сили с добро настроение

Хроничният стрес, страхът и депресиите предизвикват възпалителни процеси в организма и отслабват защитните ни сили. При хора, страдащи от самота, се променя активността на гените, така че се образуват повече бели кръвни телца, активиращи възпаленията. Обратното, щастливите хора са по-здрави. Известен американски психолог направил анкета с въпроси за емоционалното състояние и след това изложил участниците на вируса на хремата. Резултатът: значително по-малко хора, определили се като щастливи, доволни и ненапрегнати, се разболели. Трудно е да се дефинира научно щастието, но тук става дума доколко спокойно се отнасяме към живота, т.е. как преодоляваме стреса.

Какво можем да направим за себе си

Всеки намира начин да се справи с напрежението в ежедневието. За вътрешно спокойствие помагат не само редовният спорт, достатъчно сън, разпускащи методи като йога и медитация, но също и поддържането на добри връзки и отношения. Социалната подкрепа от страна на приятелите и семейството повишава не само настроението, но и защитните ни сили. Качеството на тези връзки влияе на чувството ни на удовлетвореност - не забравяйте, по-малък брой, но добри приятели са по-важни от много, но не така близки.

Да подсилим защитните си сили със сън

По време на сън клетките по-лесно се делят, стрес хормонът кортизол, който спира имунната реакция, е в по-малко количество в кръвта. Когато спим, се образува хормонът на растежа, който освен това помага и на раните да заздравеят. Изследвания показват, че имунизацията е по-успешна, ако в нощта, след като я направим, спим достатъчно.

Експеримент с излагане на вируса на настинката показва, че хора, които са спали по-малко от 7 часа в продължение на две седмици преди опита, се разболяват три пъти повече в сравнение с другите. Предполага се, че възрастните хора имат по-слаби защитни сили защото спят по-малко.

Какво можем да направим за себе си

Всеки има различна нужда от сън. В общи линии важи правилото – ако през деня се чувствате бодри, значи спите достатъчно. Но често сме склонни да не обърнем внимание на умората, да продължим да работим, да гледаме телевизия, да пием кафе, вместо просто да си легнем и да се наспим добре. При имунизации също трябва да се погрижим да спим достатъчно в нощта след това.

Да подсилим защитните си сили със спорт

Който спортува редовно, намалява почти наполовина риска да се разболее. Това твърдят специалистите. При неспортуващите жени всяка втора се разболява от настинка през зимните месеци, докато при активно спортуващите това се случва едва на всяка десета. Спортът активира клетките убийци и левкоцитите, така по-бързо се образуват антитела. Освен това редовното движение намалява стреса (което също е полезно за отбранителните ни сили), забавя стареенето на имунната система и намалява възпаленията в тялото.

Какво можем да направим за себе си

Имунната система се стимулира от спортове за издръжливост като бягане, плуване, но и от силови тренировки. Спортът действа като позитивен стрес върху организма, но прекаляването натоварва имунната система повече от необходимото. Полезни са тренировки два до три пъти седмично по 30 до 45 минути с умерена интензивност. Ако например сме участвали в маратон, след това трябва да се пазим от възможно заразяване поне две седмици, тъй като имунната ни система ще е отслабнала. Можем да тренираме, ако имаме лека хрема например, но когато наистина сме болни, имаме температура или въобще сме отпаднали, спортът е табу. Ако току-що сме оздравели, е добре да изчакаме поне още един ден с тренировките. Добре е сутрин да не тренираме на празен стомах, защото наличните въглехидрати се използват за натоварването от спорта, а имунната система чувства липса на енергия.

Да подсилим защитните си сили с храна

Всичко, което ядем, минава рано или късно през червата, най-големия имунен орган в организма. Тук са 70% от имунните клетки. Не е чудно тогава, че храната влияе на отбранителните ни сили - особено витамините С, В, Е и А, микроелементи като цинк и селен и вторичните растителни вещества, съдържащи се във всички продукти от растителен произход.

Какво можем да направим за себе си

Според специалистите важни са не толкова отделните вещества, колкото количеството плодове и зеленчуци, които приемаме. Препоръчителни са пет порции дневно. Важно е и да се храним с възможно по-разнообразни продукти, като не трябва да ни липсват пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Ако се храним здравословно, нямаме нужда от допълнителни дози витамини или добавки. Само ако сме под висок стрес или сме с инфекция и температура, трябва да приемаме повече храни с витамин С (зеле, чушки, цитрусови плодове). По-често ни липсва витамин D, затова страдаме от инфекции на дихателните пътища. Препоръчително е поне веднъж седмично да ядем порция тлъста риба – сьомга, херинга, змиорка. Най-важният източник за образуване на витамин D обаче е ултравиолетовото лъчение, затова е добре през зимата да излизаме навън по обед поне за половин час.


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE